Studiu: varianta Omicron a înlocuit Delta în România. Când s-ar putea termina valul cinci

.

Un nou studiu arată că varianta Omicron a înlocuit deja varianta Delta în România. Însă când se va termina al cincilea val de COVID-19?

Secvențierile făcute în ultima săptămână arată că procentul probelor cu noua tulpină Omicron a urcat la 100%, conform unui studiu desfășurat de rețeaua privată de sănătate Medlife, citat de news.ro. Mai mult, raportul arată că de la jumătatea lunii februarie, sunt șanse mari să vedem o scădere constantă a cazurilor de COVID-19, iar valul cinci să se încheie în primăvară.

Laboratoarele Medlife au secvențiat 415 probe de la începutul valului cinci. Secvențierea unui nou lot, de 94 de probe, arată că toate probele conțineau varianta Omicron. În plus, trei dintre ele s-au dovedit a avea subvarianta BA.2 de Omicron. Probele secvențiate provin din mai multe orașe, printre care: Bucureşti, Brăila, Bacău, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti şi Târgovişte. Dintre acestea, București și Bacău sunt orașele unde au fost depistate subvariantele Omicron.

„Dacă în urmă cu două săptămâni am identificat două cazuri, pe lotul studiat în această săptămână am identificat 3 cazuri cu subvarianta BA.2. Următoarele două săptămâni vor fi foarte importante, iar dacă ritmul de răspândire a noii variante se va păstra în aceiaşi parametri, atunci sunt şase mari ca traiectoria prognozată de către autorităţi cu privire la evoluţia valului 5 să rămână în vigoare”, a explicat Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale și coordonator al studiului de secvenţiere realizat de Medlife, citat de Libertatea.

Citește și: Epidemiolog american: „A încerca să oprești Omicron este ca și când încerci să oprești vântul”

Citește și: Alexandru Rafila: „Sunt semne că acolo suntem, în vârful valului 5″

Citește și: Dr. Ion Bogdan Codorean: „70% dintre operațiile ortopedice ale începutului de an sunt cauzate de accidentările la schi”

Citește și: Speranțe pentru oamenii care suferă de paralizie. O echipă de cercetători crede că în maxim trei ani ar putea să îi ajute să se miște din nou

Oamenii de știință din spatele studiului au observat că, din momentul în care 33% din cazurile pozitive analizate de laboratoarele Medlife au fost identificate ca fiind Omicron, numărul cazurilor confirmate pozitiv a început să se dubleze de la o săptămână la alta. În data de 18 ianuarie, în România au fost înregistrate de zece ori mai multe cazuri (16.760) prin comparație cu 2021 (când se înregistrau 1.668 de cazuri).

„Având în vedere datele disponibile momentan, care arată o răspândire lentă a subvariantei BA.2 în România, specialiştii estimează că, cel mai probabil, numărul cazurilor COVID-19 pozitive se va stabiliza în perioada următoare, pentru ca mai apoi să scadă treptat”, se arată în studiu. „Varianta BA.2 pare să aibă o rată lentă de răspândire în România, iar varianta Delta pare să piardă teren”.

Cercetătorii au mai spus că există posibilitatea ca România să fi atins imunitatea de turmă, ținând cont de îmbolnăvirile numeroase din ultima perioadă. Aceștia vor să facă încă un studiu, prin care să determine câți români au trecut prin boală.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton