Chimen – sămânța care vindecă toate bolile

De Oana Savin, pe Ultimul update Luni, 13 septembrie 2021, 15:37
Semințele de chimen sunt supranumite în culturile arabe „sămințele binecuvântării” și se spune că profetul Mohammed ar fi afirmat că aceste semințe sunt „un remediu pentru toate bolile, mai puțin pentru moarte”.

Uimitorul chimen este utlizat din timpuri străvechi ca şi condiment pentru brânzeturi, preparate din carne, supe, creme de legume dar şi ca plantă medicinală.


În scop medicinal se recoltează fructele (seminţele) de chimen mici, de aproximativ 5 mm lungime, cafenii, ovalare, alungite, uşor curbate, cu un gust şi miros aromat, înţepãtor, caracteristic.

Seminţele de chimen conţin uleiuri volatile- carvonă,carveol, carvacrol, mucilagii, substanţe albuminoide, glucide, rezine, tanoizi, minerale, fitosteroli.

Chimen – Beneficii

Chimenul a fost cunoscut de milenii şi s-au găsit seminţe în mormântul lui Tutankamon. Descoperirile arheologice au demonstrat că planta era cunoscută şi folosită în aşezările din Epoca de Piatră. Carol cel Mare a fost cel care a pus chimenul pe lista plantelor medicinale.

Cercetătorii susțin că această plantă este printre puținele substanțe din lume care ajută la prevenirea diabetului. De asemenea, semințele miraculoase ajută la scăderea în greutate, previn dezvoltarea cancerului de colon, căderea părului, luptă cu infecțiile puternice, dar și cu afecțiunile virale.

În același timp, fitoterapia cu chimen este indicată în caz de astm bronşic, dureri de cap, răceală, anorexie,  flatulenţă, astenie fizica, cancer de colon şi cancer de piele.

  • ajută în caz de spasme intestinale sau colici abdominale;
  • susține digestia;
  • contribuie la funcția normală a tractului intestinal;
  • susține lactația la femeile care alăptează.

Acțiuni terapeutice ale chimenului:

  • antispastic;
  • stimulent digestiv,
  • carminativ;
  • galactogog.

Chimenul este folosit și în produsele cosmetice. Unguentele pe bază de chimen sunt folosite pentru a ameliora aspectul pielii, elimină semnele de oboseală şi hidratează intens pielea.

Ceai de chimen

Ceaiul de chimen ne bucură cu numeroasele sale beneficii. Fructele de chimen sunt bogate în fier și conțin uleiuri volatile. Astfel, atunci când aveți probleme cu digestia, va confruntați cu spasmele intestinale, colicile abdominale, un tract intestinal problematic, acest ceai devine soluția perfectă și va ajută să scăpați de durere și chin.

Ceai de chimen

Ceai de chimen

Ceaiul de chimen este cunoscut pentru combaterea colicilor la copii şi la mamele care alăptează. La acestea din urmă, preparatele de chimion pot fi utilizate pentru stimularea secreţiei lactate, împreună cu alte plante  precum anoson sau fenicul.

Ceai de chimen se prepară din 1 linguriţă de chimen la 1 canã cu apă şi se beau 2-3 căni pe zi.

Pentru sugari şi copii se prepară ceaiul din jumătate de linguriţă de fructe de chimen, la 100 ml de apă. La sugari se administrează 6 linguri, în timp ce la copiii peste 5 ani se poate da întreaga cantitate, pe parcursul zilei.

  • Încearcă o supa de chimen aromată! E plină de gust și nutrienți, perfectă pentru sănătatea ta.

Care este diferența dintre chimen și chimion

Si chimenul si chimionul au acelasi aspect, dar prima diferenta dintre ele este chiar culoarea. Desi au aceeasi forma, semintele de chimion sunt mai deschise la culoare decat cele de chimen.

Chimionul (Cuminum cyminum) face parte din aceeasi familie cu fenilculul, iar daca iti e mai usor gandeste-te ca semintele lui semana cu cele de fenicul. Chimenul (Carum carvi) face parte din aceeasi familie cu patrunjelul si coriandrul si are seminte mai inchise la culoare, unele aproape negre.

Cea mai mare diferenta o observi la gust. Chimionul este mai amar cu o aroma distincta si bogata. In timp ce chimenul are un gust dulce-picant, cu note forale si piperate.

Te-ar putea interesa și:

Semințe de in – Beneficii, contraindicații și mod de administrare

Lavanda – 20 de utilizări și curiozități uimitoare ale acestei plante miraculoase

Condimente și ierburi care te întineresc

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!