Chimenul, sămânța care vindecă toate bolile

De Oana Savin pe
Chimenul este supranumit în culturile arabe „sămânța binecuvântării” și se spune că profetul Mohammed ar fi afirmat că aceste semințe sunt „un remediu pentru toate bolile, mai puțin pentru moarte”.

Chimenul este utlizat din timpuri străvechi ca şi condiment pentru brânzeturi, preparate din carne, supe, creme de legume dar şi ca plantă medicinală.

În scop medicinal se recolteazã fructele (seminţele), mici de aproximativ 5 mm lungime, cafenii, ovalare, alungite, uşor curbate, cu un gust şi miros aromat, înţepãtor, caracteristic.

Citește și: Cel mai scump condiment din lume se cultivă în Caraș-Severin. Costă 100 de lei gramul

Cercetătorii susțin că această plantă este printre puținele substanțe din lume care ajută la prevenirea diabetului. De asemenea, semințele miraculoase ajută la scăderea în greutate, previn dezvoltarea cancerului de colon, căderea părului, luptă cu infecțiile puternice, dar și cu afecțiunile virale.

De asemenea, semințele de chimen se utilizeazã pentru combaterea colicilor la copii şi la mamele care alãpteazã. La acestea din urmã, preparatele de chimion pot fi utilizate pentru stimularea secreţiei lactate, împreunã cu alte plante cu efect sinergic (anoson, fenicul).

Citește și: Condimente și ierburi care te întineresc

În același timp, fitoterapia cu chimen este indicată în caz de astm bronşic, dureri de cap, răceală, anorexie,  flatulenţă, astenie fizica, cancer de colon şi cancer de piele.

Chimenul este folosit și în produsele cosmetice. Unguentele pe bază de chimen sunt folosite pentru a ameliora aspectul pielii, elimină semnele de oboseală şi hidratează intens pielea.

Sursă foto: Shutterstock

EXCLUSIV! Melania Medeleanu și băiețelul său pe coperta Revistei Unica

EXCLUSIV! Melania Medeleanu și băiețelul său pe coperta Revistei Unica