8 martie: de ce ne iubim mamele

De Stela Moisescu, pe

Se spune atât de des să nu uităm de unde am plecat, dar câte dintre noi răscolesc atât de profund în amintiri încât să îşi aducă aminte de mamă şi de pântecul ei?

Azi, de Ziua Mamei, dacă şi tu vrei să îi spui mamei tale că îi eşti recunoscătoare, aruncă un ochi pe următoarele 14 motive de recunoştinţă, pentru un „mulţumesc” spus din toată inima!

1. Pentru că ţi-a dat viaţă, chiar dacă la vremea respectivă nu se simţea total pregătită să fie mamă, pentru că a riscat din dorinţa de a te cunoaşte şi de a te strânge în braţe.

2. Pentru că nici n-a clintit când şi-a pus cariera pe pauză, pentru o „muncă” mult mai palpitantă.

3. Pentru că a avut lacrimi în ochi când i-ai făcut cadou o felicitare făcută cu mâna ta în clasa I!

4. Pentru că îţi făcea cel mai delicios tort de ziua ta, în loc să cumpere unul din comerţ şi te ajuta să sufli în lumănări, pentru ca ele să se stingă şi dorinţa să ţi se împlinească.

5. Pentru că şi-a păstrat atitudinea fermă, atunci când i-ai zis că e o mamă rea, care nu te lasă să stai până seara târziu în faţa blocului cu ceilalţi copii, în loc să cedeze şi să culeagă laude din gura ta.

6. Pentru că au existat mereu resurse financiare pentru păpuşi, cărţi, excursii, iar tu abia dacă te poţi întreţine în prezent, darămite să oferi atâtea bucurii unui copil. Abia acum începi să distingi toate sacrificiile pe care le-a făcut pentru binele tău.

7. Pentru că te-a lăsat să-ţi iei zborul din cuib, te-a îmbărbătat şi ţi-a insuflat curajul de a da piept cu viaţa, deşi în sinea ei se simţea vinovată că te lasă pe cont propriu „atât de repede”.

8. Pentru că l-a primit pe iubitul tău cu braţele deschise, deşi ştia că în curând o să i te fure. Pentru că a avut puterea să se bucure pentru tine, atunci când i-ai dat vestea că te muţi cu el, deşi în sinea ei, deja simţea cât de goală i se va părea casa fără tine.

9. Pentru că ori de câte ori îi faci un cadou, îţi spune că „nu trebuia să te deranjezi” şi este singura persoană pe care o crezi că spune acest lucru din toată inima. Iar asta nu te face decât să îţi spui că trebuia să investeşti şi mai mult în cadoul pentru mama.

10. Pentru că, atunci când ai un acces de independenţă, ea îţi spune franc că va fi mereu mama ta, chiar dacă nu mai ai codiţe cu fundiţe, ci eşti femeie în toată firea.

11. Pentru că de fiecare dată te aşteaptă acasă cu felul tău preferat de mâncare, chiar dacă ştie că ai învăţat de ani de zile să utilizezi aragazul şi cu patul făcut cu cearşafuri care miros a proaspăt şi a balsam. Reîntoarcerea acasă la mama seamănă cu reîntoarcerea unui erou din război.

12. Pentru că te sună ziua, tu îi spui că n-ai timp de vorbă pentru că intri în şedinţă, şi tot ea te sună seara, dar fără să îţi reproşeze că n-ai mai dat niciun semn de viaţă. Vrea doar să vadă dacă ţi-a mai trecut răceala şi dacă ai mâncat consistent la prânz.

13. Pentru că „Fata mamei, totul va fi bine!” sună atât de bine când tocmai te-ai certat cu iubitul, iar şeful ţi-a refuzat cererea de mărire de salariu.

14. Pentru că în sfârşit ai înţeles ce voia să spună cu „Învaţă din greşelile mele!” şi încerci pe cât poţi să îţi educi copilul, aşa cum te-a educat ea pe tine.

Tu ce alte motive ai pentru care îi eşti recunoscătoare mamei tale?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!