Cele cinci limbaje ale iubirii

De Corina Buhagiar, pe

„Daca cineva nu te iubeste asa cum ai vrea tu, nu inseamna ca nu te iubeste din toata inima” scria O. Paller. Si cata dreptate are!
Specialistii in psihologia cuplului au identificat nu mai putin de cinci feluri prin care oamenii isi exprima iubirea.Iar daca tu si iubitul tau aveti modalitati diferite, este ca si cum nu ati vorbi aceeasi limba! Asa ca te poti trezi cu suferinta si frustrari cand, de fapt, nu este cazul. In mod normal, fiecare dintre noi are predominant unul sau doua dintre „limbaje”.

Ideal ar fi sa devenim „fluenti” in toate cele cinci. Daca ne trezim suficient de mult sensibilitatea si empatia, vom putea recunoaste iubirea chiar si daca nu are forma cu care ne-am obisnuit.

Limbajul atingerii

Toti indragostitii isi traiesc iubirea mai mult sau mai putin tactil. Imbratisarile, sarutul, tinutul de mana sau actul amoros sunt comune pentru toti cei care se iubesc. Cu toate acestea, numai o parte dintre ei au aceasta ca principala (sau chiar unica) modalitate de a-si exprima iubirea.

Ti s-a intamplat ca iubitul tau sa te tina in brate tacut, dupa o zi de munca, in timp ce tu ai fi dorit sa ii spui ce mult ti-a lipsit si sa auzi de la el cat esti de frumoasa? Te-ai enervat vreodata ca el venea sa te sarute dupa ureche in timp ce tu faceai ceva important si ai fi preferat mai degraba sa puna mana si sa te ajute? Poate ca el te iubeste la fel de mult ca si tu pe el. Dar, pur si simplu, aceasta este modul in care el stie sa ti-o arate!

Limbajul cuvintelor

A spune „te iubesc” in cuvinte, prin cuvinte, este o modalitate foarte apreciata. Am zis-o, am auzit-o, nu mai incape indoiala. Un indragostit cu acest limbaj activat o sa gaseasca variatii nesfarsite pe aceasta tema. Scrisori de amor (sau mai nou e-mailuri), convorbiri pline de pasiune prin telefon sau pur si simplu „soapte fierbinti” care sa te urce in al noualea cer.

Eminescu si Veronica Micle probabil ca nici nu mai era nevoie sa se atinga… Dar ce te faci daca tu iti doresti dovezi mai concrete? Dupa al cincilea SMS in care iti descrie ce ti-ar face daca ar fi acasa, in loc sa te inmoi, iti vine mai degraba sa ii raspunzi „mai taci si vino o data!”. Sau, daca iar a uitat sa iti cumpere parfumul ala, si doar a trecut prin centru!, s-ar putea sa arunci cu biletelele lui la gunoi. Nu te grabi! Poate acesta este singurul lui mod de a-si manifesta iubirea.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!