Momente amuzante la Campionatul Mondial de Fotbal

De Nicoleta Galeteanu pe

Campionatul Mondial de Fotbal are puterea de a provoca emoţii dintre cele mai puternice în rândul micorbiştilor zeloşi. De la tensiune sau furie şi până la entuziasm nemărginit…
 … fanii fotbalului nu au dus lipsă nici de momente penibile şi amuzante deopotrivă.

De-a lungul unei istorii marcante, încă din anii ’30, Cupa Mondială a scos la iveală câteva momente memorabile pe terenul de fotbal, pe care ar fi păcat să le trecem cu vederea.

1. Bătălia de la Santiago

„Bătălia de la Santiago” nu este desprinsă din paginile manualului de istorie, dar este cu siguranţă un moment reprezentativ în istoria fotbalului, din timpul Campionatului din 1962.

Găzduit de Chile, meciul de fotbal dintre Italia şi Chile a fost mai degrabă o partidă de kick boxing, pe care arbitrul Ken Aston n-a mai putut-o controla.

Meciul s-a jucat în faulturi repetate, cu eliminări şi dispute violente atât pe teren, cât şi în tribună, iar întregul meci s-a transformat într-o adevărată bătălie pe un teren de luptă. În final, Chile a câştigat cu 2-0.

„Acest meci reprezintă cea mai proastă, groaznică, dezgustătoare şi ruşinoasă manifestare din istoria fotbalului”, a declarat comentatorul David Coleman, de la BBC.

2. Illunga Mwepu şi ameninţările preşedintelui

În 1974, CM a mai difuzat un meci interesat, între Zair şi echipa Braziliei, găzduită de Germania de Vest.

În faţa unei lovituri libere a Braziliei, naţionala din Zair se pregătea să respingă balonul, formând un puternic zid de apărare. Nesigur însă de rezistenţa lui, fundaşul reprezentativei din Zair, Illunga Mwepu, a sprintat din zid şi a trimis balonul în celălalt teren înainte ca brazilienii să execute lovitura liberă.

După meci, Mwepu a spus că a preşedintele ţării, Mobutu Sese Seko, i-a avertizat pe jucători să nu se mai întoarcă dacă vor pierde cu mai mult de 0-4.

Fundaşul s-a ales cu un moment penibil dar i-a salvat pe jucători, pentru că meciul s-a încheiat cu 0-3 pentru brazilieni.  

3. Şi portar, şi atacant 

Portarul peruan Ramon Quiroga nu a fost degeaba supranumit „nebunul”.

La Campionatul din 1978, acesta şi-a câştigat reputaţia prin câteva momente de-a dreptul ilare şi nebuneşti.

În meciul cu Polonia, Quiroga a alergat mai mult decât atacanţii echipei şi numai în poartă nu a stat. Protagonistul finalului de meci a trecut de mai multe ori de linia porţii şi a ajuns în mijlocul terenului, încercând câteva driblinguri şi o lansare spre un coechipier, dar şi un fault în centrul terenului pentru care a primit un cartonaş galben.

În ciuda eforturilor lui, Peru a pierdut cu 0-1.

4. Imn cu ghinion pentru scoţieni 

La Campionatul Mondial din 1978, scoţienii s-au remarcat de departe ca fiind cei mai încrezători jucători în acel an.

Imnul tradiţional intitulat „Ally’s Army”, cântat de un cor, anunţa deja în toată lumea că Scoţia va câştiga Cupa Mondială şi că echipa naţională este cea mai grozavă.

Melodia a fost amuzantă iar toată parada a făcut parte doar din antrenamentul de încurajare al fotbaliştilor pentru că Scoţia a fost învinsă lejer de Peru cu 3 la 1. „Armata” reprezentată de Kenny Dalglish, Joe Jordan sau Lou Macari nu a reuşit decât un egal cu jucătorii din Iran, reuşind în schimb să dezamăgească complet corul…

5. Voller versus Rijkaard

În 1990 meciul dintre Olanda şi Germania s-a desfăşurat ca pe terenul din spatele blocului.

Pornind cu un fault din partea olandezului Frank Rijkaard, arbitrul începe să împartă cartonaşe galbene o bună parte din meci.
Faultat mai devreme, jucătorului german Rudi Voller îşi ia revanşa în aceeaşi manieră şi îl scuipă pe Rijkaard, primind astfel şi el un cartonaş.
Cei doi se întărâtă reciproc şi mai primesc câte un cartonaş până sunt scoşi din teren.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2