Primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary. Când va rula în cinematografe

De Oana Dinu, pe Ultimul update Luni, 09 iulie 2018, 16:28
Primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary, în Cehia. Când va rula în cinematografe.

Lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este primul film românesc care a reușit să câștige Globul de Cristal la prestigiosul Festival de Film de la Karlovy Vary, din Cehia.

Pelicula regizorului Radu Jude vorbește despre participarea României la Holocaust, mai exact despre masacrul din 1941 de la Odessa. Filmul, considerat de presa internațională „un semnal de alarmă inteligent”, „un film în urma vizionării căruia eşti mai deştept, dar în mod semnificativ îngrozit”, spune povestea realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă, scrie Adevărul.ro.

„(…)Când aparţii unei comunităţi simţi că eşti responsabil într-un mod simbolic de tot. Şi dacă a făcut cineva ceva rău, nu vrei să te simţi vinovat, nu vrei să te simţi responsabil. Poate că este mai uşor din punct de vedere psihologic să spui «noi n-am făcut aşa ceva» (…)” a declarat Radu Jude despre filmul său.

Din distribuția filmului fac parte actorii Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

Producţia a fost premiată sâmbătă şi cu Europa Cinemas Label Award, creat în 2003 pentru a îmbunătăţi distribuţia şi promovarea filmelor europene în cinematografe.

La Festivalul de Film din Cehia, unde câștigător a ieșit cel de-al şaselea lungmetraj al lui Radu Jude au fost selectate în total 12 filme, producţii din ţări precum Turcia, Slovenia, Canada şi Spania.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” va rula în cinematografele din România din 28 septembrie 2018.

Citește și:

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!