A intrat în topul celor mai diabolice femei din istoriea României comuniste și a murit îmbrăcată într-un palton Yves Saint Laurent. Elena Ceaușescu (7.01.1916 – 25.12.1989), soția dictatorului Nicolae Ceușescu, se numără printre personajele odioase ale trecutului nostru.
Dar există curiozități legate de “savanta de renume mondial”, iar astăzi vorbim despre hainele ei și felul în care se prezenta în public. Știați că soția dictatorului era înnebunită după tendințele vestimentare ale vremii? Avea echipe întregi de consilieri de modă și diverși sfătuirori experți în modă, pentru a lăsa impresia poporului român că face parte din lumea aceea, bună și stilată.
De când a ajuns la cârma României împreună cu Nicolae Ceaușescu (în 1965), Elena și-a schimbat complet stilul vestimentar. “Sinistra”, așa cum suna una dintre multele porecle periorative primite de la poporul pe care l-a înfometat și batjocorit timp de decenii, se îmbrăca de la casele de modă mari ale lumii. Ea a mers întotdeauna pe un stil clasic, niciodată exagerat și mereu potrivit cu evenimentele la care lua parte, dar și cu înfățișarea ei.
Elena Ceaușescu nu a fost o femeie frumoasă, iar ea era conștientă de acest aspect și a ales mereu să-și compenseze nenorocul unui chip respingător cu ținute semnate de marii creatori vestimentari ai lumii – Dior, Hermès, Yves Saint Laurent, Chanel. Dar purta și piese confecținate în România, la Apaca, Târgul Mureș sau Timișoara.
Coafura “savantei de renume mondial” era mai mereu aceeași. Elena Ceaușescu opta des pentru un coc clasic sau o pieptănătură lejeră a părului. Dar, în mod evident, nu își aranja singură coafura. Tovarășa apela la frizeri iscuiți care îi tapau podoaba capilară după bunul ei plac. Chiar și Nicolae Ceaușscu era atent coafat de frizerii care-i aranjau zilnic buclele cu mare grijă.
Și culoarea părului era neutră, spre naturală. Machiajul, de asemenea, era unul neutru. Folosea rujuri, însa nu prea avea buze pe care să aplice rujul. Tot ce avea era foarte discret, a explicat designerul Elena Năstase, pentru click.ro, în urmă cu câțiva ani.
Patricia Nixon, soția lui Richard Nixon, cel de-al 37-lea președinte la Statelor Unite ale Americii (între 1969 - 1974), a fost cea care i-a deschis tovarășei apeptitul pentru hainele mai elegante.
Richard Nixon a fost primul președinte american care a vizitat România și, implicit, primul care a ajuns într-un stat socialist după cel de-al Doilea Război Mondial, pe 2 august 1969. El a venit însoțit de prima doamnă a Americii, Patricia, iar vizita lor i-a impresionat pe soții Ceaușescu. Iar Elena începuse să vadă în Patricia Nixon un model demn de urmat din pcunt de vedere vestimentar. Așa că, după acea vizită istorică, s-au observat câteva schimbări în felul în care tovarășa se îmbrăca. Stilul ei devenise mai cizelat, mai atent la detalii.
Dacă Elena și Nicolae Ceaușescu ar ști unde a ajuns o parte din garderoba lor, s-ar răsuci în morminte. Obiectele vestimentare ale celor doi nu au fost vândute la licitație, așa cum s-a intenționat inițial, ci au fost donate unui cămin de bătrâni din Gherla. În 2000, Emil Betlen, directorul Căminului de Pensionar din Gherla la vremea respectivă, a decis să le facă o surpriză bătrânilor și s-a ocupat personal ca hainele și încălțămintea dictatorilor, ce urmau a fi scoase la licitație, să ajungă la ei.
Elena Ceaușescu purta un palton Yves Saint Laurent când a fost împușcată, în 1989.
Sfârșitul vieții a surprins-o tot într-o ținută de lux, creată de una dintre cele mai mari case de modă din lume – Yves Saint Laurant. Așa i-a fost scris Elenei Ceaușescu, să moară pe 25 decembrie 1989, la Târgoviște, într-un palton Yves Saint Laurant, sub o rafală de gloanțe cu care s-a scris istorie.
Sfârșitul vieții a surprins-o tot într-o ținută de lux, creată de una dintre cele mai mari case de modă din lume – Yves Saint Laurant. Așa i-a fost scris Elenei Ceaușescu, să moară pe 25 decembrie 1989, la Târgoviște, într-un palton Yves Saint Laurant, sub o rafală de gloanțe cu care s-a scris istorie.