Purtatul pantofilor, de la eleganță la grave probleme de sănătate. Monturile, de ce apar și cum se pot trata?

.

„Dă-mi pantofii potriviţi şi voi cuceri lumea” – după acest motto se ghidează multe femei care fac o adevărată pasiune pentru pantofi.

Să recunoaştem, din punct de vedere vizual, cele mai frumoase perechi de pantofi sunt cele cu tocuri înalte, cât mai înalte. Unele femei chiar adună colecţii de pantofi cu toc, însă nu se pot baza cu adevărat decât pe câteva perechi. Şi, totuşi, puţine femei sunt, într-adevăr, fericite atunci când poartă pantofi cu toc înalt, iar şi mai puţine dintre ele ar putea cuceri lumea cu dureri de coloană sau articulații, ce vin la pachet atunci când dimensiunea tocului este peste 5 cm.Ce sunt monturile și de ce apar? „Atunci când femeile se încalţă cu tocuri, se schimbă toate punctele de sprijin ale corpului. Călcând pe partea anterioară a piciorului, adică pe vârf, se pot dezvolta bătături, diformităţi ale degetelor, dar şi unghii încarnate, această ultimă problemă fiind cauzată şi de forma pantofilor. Monturile sau hallux valgus reprezintă o diformitate a degetului mare al piciorului numit haluce, care apare atunci când deviază metatarsul în exterior, ajungând să fie proeminent, iar vârful degetului mare se duce spre celelalte degete, ceea ce este și inestetic, pe lângă faptul că este dureros. Această afecțiune este cea mai frecventă diformitate a piciorului și este caracteristică pentru toate vârstele și, mai frecvent, la sexul feminin. De multe ori, femeile aleg fie numărului greşit al perechilor de încălţăminte, fie forma necorespunzătoare a acestora, pantofii fiind prea înguşti, lucru care care nu oferă suficient spaţiu pentru mularea corectă a tălpii sau a degetelor.”,  explică doctorul Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Totodată, o impresie greșită este des întâlnită în exprimarea pacienților: „Mi-a crescut un os la picior”. „De fapt, nu crește nici un os, ci doar își schimbă poziția din cauza unui dezechilibru al forțelor ce acționează asupra acestui deget.”, mai precizează medicul ortoped.

Montul este o afecțiune des întalnită în rândul femeilor care poartă tocuri.
„Încălțămintea ascuțită în vârf reprezintă un factor favorizant la apariția monturilor, împreună cu alți factori de risc cum ar fi cei ereditari sau reumatismul, obezitatea și piciorul plat. Atenție, durerile apar după câțiva ani, de la observarea deformării, iar din cauza presiunii și disconfortului apare o zonă roșie, de iritație a pielii la nivelul montului.”, mai precizează dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.
Un diagnostic, în acest caz, se pune pe baza examenului clinic și radiologic.
„În cadrul examinării, se măsoară unghiul inter-metatarsian și metatarso-falangian, iar medicul ortoped decide dacă este necesară inițierea unui tratament ortopedic sau chirurgical. În stadiile incipiente, se poate întarzia evoluția, prin unele orteze speciale, dar acestea nu trateaza 100% problema, ci întarzie avansarea mai rapidă prin reducerea forțelor asupra degetului, purtarea unei încălțăminte adecvată și efectuarea unor exerciții specifice. Tratamentul chirurgical din ziua de azi a evaluat foarte mult și se folosesc metode minim invazive ce dau un rezultat foarte bun, o recuperare rapidă, fără dureri după, contrar metodelor vechi, unde pacientul avea de suferit o perioadă lungă pentru a se recupera.”, spune ortopedul. 
Trebuie știut că există aproape zece tehnici chirurgicale diferite, pentru a rezolva monturile, dar trebuie ținut cont că, numai un medic cu experiență și la curent cu metodele noi de tratament, poate decide metoda corectă pentru fiecare pacient, în funcție de stadiul, unghiul și calitatea osului. Tratamentul chirurgical este indicat doar la cazurile unde montul devine dureros și nu pentru motive de estetică.

„Important este să vă prezentați la medic, încă de la apariția primelor simptome, deoarece se poate întârzia dezvoltarea cu metode specifice și se poate evita intervenția chirugicală.”, conchide dr. Tarek Nazer.

Sursa foto: pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton