(P) Borsec sărbătoreşte 215 ani de tradiţie şi prestigiu

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 15 iulie 2021, 21:43

Borsec este prima apa minerală românească îmbuteliată industrial. Anul 1806 marchează acest moment important, iar Borsec este astăzi una dintre cele mai vechi mărci de profil din Europa și din lume. În cele peste două secole de tradiție și prestigiu, se poate spune că Borsec a rămas o apă minerală atât de apreciată pentru că ţâşneşte din pământ românesc, pentru că este îmbuteliată de oamenii locului și pentru că se oferă tuturor ca un strop miraculos de sănătate și puritate naturală neatinsă.

“Sunt foarte bucuroasă că pot avea în grijă acest brand minunat, această apă deosebită, că Borsec crește an de an atât în preferințele consumatorilor, dar și în cotă de piață, câștigând tot mai multe inimi. Raportat la anul 1806, în prezent se îmbuteliază cu aproape 16.000% mai mult”, a declarat Mihaela Drăghici, Director PR Romaqua Group.

(P) Borsec sărbătoreşte 215 ani de tradiţie şi prestigiu

Proprietăți curative recunoscute încă din secolul al XVIII-lea

În 1803, Vienezul Valentin Gunther bea din apa Borsecului și îi sunt ameliorate în mod miraculous simptomele unei boli considerată incurabilă la acea vreme. Uimit și sedus de calitățile sale, acesta își propune să convingă o rudă a sa, consilier municipal la Viena, să toarneminunea în sticle și să o facă accesibilă lumii întregi. Consilierul se numea Anton Zimmethausen, care, în 1805, îşi muta reşedinţa la Borsec şi începea o amplă campanie de construcţii de drumuri şi a unei fabrici de sticlă, ajutat de Eisner, un experimentat sticlar.O dată cu el, din Austria, Boemia, Bavaria şi Polonia au sosit în Borsec experţi în fabricarea sticlei. Numele acestora s-au păstrat până astăzi prin urmaşii lor: Schiller, Vild, Talmayer, Birman, Kamenitzky sau Eigel. Pentru vienezul Zimmethausen, Borsecul a reprezentat mult mai mult. Construirea fabricii de îmbuteliere a apei a reprezentat visul împlinit al vieţii sale.

“Datorită conținutului scăzut sodiu, apa Borsec se recomandă în dietele hiposodice. Conținutul scăzut de minerale face din aceasta o apă minerală naturală perfect echilibrată, adecvată consumului zilnic. Este 100% naturală, fiind îmbuteliată fără niciun tratament în prealabil și este microbiologic pură, iar calitățile și puritatea acesteia sunt asigurate de faptul că izvorăște din inima munților Carpați, de la o altitudine de 1.100 m, din zona nepoluată. Borsec este o apă minerală cu un pH ușor acid, foarte bine tolerata de organism, având, pe lângă gustul bun, calitatea principală de a regla disfuncții mici sau moderate ale organismului, crescând starea de bine și calitatea vieții. Potrivit unui studiu efectuat la Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, apa minerală naturală carbogazoasă din sursa Borsec este un bun adjuvant în scăderea riscului afecțiunilor cardiovasculare la pacienții cu sindrom metabolic. Ingestia acestei ape de subiecți hipertensivi, diabetici, dislipidemici și cu obezitate de tip abdominal, poate duce la scăderea glucozei serice, creșterea sensibilității la insulină, scăderea nivelului seric de colesterol total și LDL-colesterol”, a explicat Conf. Dr. Lygia Alexandrescu, Președintele Societății Române de Educație Nutrițională.

În 1806, Zimmethausen şi Eisner încep îmbutelierea industrială a apei Borsec

Trei milioane de litri de apă minerală erau îmbuteliaţi şi transportaţi cu carele în Transilvania, Moldova, Muntenia, Ungaria şi Viena. Se spune că în acea vreme îmbutelierea se făcea doar în zilele cu lună plină, atunci când presiunea atmosferică era maximă, pentru a crește și a lega astfel și conținutul de dioxid de carbon al apei minerale. Borsec a devenit industrie şi a dat posibilitatea unui număr tot mai mare de oameni să beneficieze de gustul şi de calităţile curative ale apei sale minerale.

(P) Borsec sărbătoreşte 215 ani de tradiţie şi prestigiu

Încă de la începuturile sale industriale, Borsec a fost încununată cu titlul de „Regină a apelor minerale” de către Împăratul Franz Josef.  Mai aproape în timp, în anul 2004, la cea mai importantă competiţie de profil care are loc în Statele Unite, Borsec a primit titlul de „Cea mai bună apă minerală din lume”.

Ideea de continuitate şi de permanenţă este subliniată şi de faptul că, în 215 ani, la Borsec s-au îmbuteliat peste 40 de miliarde de litri de apă minerală naturală! Aceste succese ilustrează faptul că România are cu ce să se mândrească, are valori care trebuie recunoscute, susţinute şi purtate cu demnitate peste tot în lume.

Borsec este un nume care se identifică cu apa minerală românească

Numele Borsec provine, după unii autori, din expresia generică  “borviz” (apă minerală) şi “borviz szek” (scaunul apei minerale), denumire care se dă, în general, locului unde apa iese din pământ. Din prescurtarea acestor două cuvinte, eliminându-se cuvântul “viz” (apa), care se subînţelege, a rezultat cuvântul Borsec. După o altă versiune, Borsec provine de la denumirea apă pentru vin (bor), apele minerale cu gust neutru având calitatea de a nu denatura gustul vinului. De aici şi numele pârâului principal al depresiunii, denumit pârâul Vinului, iar cuvântul szek (scaun) reprezintă forma politico-administrativă de organizare a vechilor scaune de judecată ale populaţiei autohtone.

(P) Borsec sărbătoreşte 215 ani de tradiţie şi prestigiu

De la 3 milioane de litri de apă mineralăcât se îmbuteliau în 1806, anul trecut s-a ajuns la peste 480 de milioane de litri, iar acest lucru se datorează tehnologiei moderne de îmbuteliere, de mare capacitate.

Borsec este lider pe piața apelor îmbuteliate, cu o cotă de piață în volum de 31,7%, și 35,7% în valoare, conform datelor furnizate de compania Market Vektor. Exportul de apă minerală naturală Borsec, deși este doar un export de imagine, nefiind un obiectiv major al companiei Romaqua Group, se realizează în 20 țări.

Borsec a devenit în cele peste două secole un succes industrial românesc imens, o veritabilăvaloarenaţională, cunoscută şi recunoscută atât în ţară cât şi în străinătate. Sunt puţine mărci atât de vechi în lume, cu o asemenea longevitate şi cu un asemenea prestigiu.

(P) Borsec sărbătoreşte 215 ani de tradiţie şi prestigiu

Despre Romaqua Group

Romaqua Group, companie cu capital autohton privat, cu 23 de ani de activitate, are în portofoliu bran­duri de succes: Borsec (ape minerale na­turale), Stânceni (apă mi­ne­rală naturală), Aquatique (apă minerală na­tu­rală oli­gominerală), Giusto (băuturi răcoritoare carbogazoase), Giusto Natura (băuturi răcoritoare plate), Albacher și Dorfer (bere). Borsec este liderul detașat al pieţei de ape minerale naturale, iar Giusto Natura liderul pieţei de băuturi răcoritoare plate (still drinks). Romaqua Group are peste 2.200 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 172 milioane de euro.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!