Suferi de cârcei? Vezi motivele pentru care apar şi află cum să scapi de ei

De Diana Zagrean, pe

Cârceii sunt crampe musculare foarte dureroase, care apar brusc şi dispar doar după ce muşchiul s-a relaxat. Află totul despre cârcei. Vezi motivele pentru care apar şi află cum să scapi de ei.

Ce simţi când ai un cârcel

Aproape toţi oamenii au cel puţin câţiva de-a lungul vieţii. Aşa că toată lumea ştie ce înseamnă un cârcel: muşchiul se contractă (e tare şi umflat) fără să vrei şi oricât te-ai strădui, nu poţi să-l relaxezi.
Între timp, suporţi dureri puternice şi nu mai poţi folosi membrul respectiv. De obicei e vorba despre unul din picioare, căci cârceii apar cel mai des la nivelul gambei, coapsei şi tălpii.
O astfel de crampă, pentru că un cârcel este o crampă musculară, poate să dureze câteva secunde, câteva minute sau poate chiar mai mult de un sfert de oră. Poate să cuprindă un muşchi întreg, o parte a lui sau un grup de muşchi.
Deşi cârceii sunt, în general, o problemă a adulţilor, mai ales a celor în vârstă, pot să apară şi la copii.

De ce faci cârcei? Vezi principalele motive

Cârceii repetaţi pot fi o urmare a unor afecţiuni, a unor accidentări (de exemplu, în cazul fracturilor osoase) dar, de obicei, cauzele sunt mai puţin grave şi pot fi prevenite.
Sportivii amatori care exagerează cu mişcarea pot avea crampe musculare, fie în timpul activităţii fizice, fie la câteva ore după. Acelaşi lucru ţi se poate întâmpla dacă stai mult timp în aceeaşi poziţie sau într-o poziţie nefirească.
Şi deshidratarea ar putea da startul cârceilor. Pierzi rapid apă din corp prin transpiraţie dacă faci sport într-un mediu foarte cald şi transpiri mult sau dacă iei preparate diuretice. Odată cu apa se duc şi electroliţii, sodiu şi potasiu, dezechilibrele lor fiind o altă cauză a cârceilor.
Dar poate una din cele mai cunoscute cauze este lipsa calciului, la care se poate adaugă şi carenţa de magneziu. Dacă lipseşte din corp oricare din cele două minerale, creşte excitabilitatea, atât a muşchilor cât şi a terminaţiilor nervoase care îi controlează.
S-a constat că şi carenţa unor vitamine din grupul B poate să ducă direct sau indirect la cârcei.
Citeşte mai departe despre cârceii care te trezesc din somn şi despre leacuri pentru cârcei, pe pagina următoare!
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!