De ce nu e bine să bei alcool cand iei antibiotice. Cât este mit şi cât realitate medicală

De Diana Zagrean, pe

Ce alte efecte poate avea alcoolul combinat cu antibiotice?

Având în vedere că atât antibioticele (care se iau de obicei şi cu paracetamol sau ibuprofen în combinaţie pentru răceli, febră şi dureri), cât şi alcoolul sunt procesate de ficat, amestecarea lor are mai multe efecte nedorite.
1. Ficatul oboseşte şi te simţi rău, deoarece ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corp şi nu vrei să-l suprasoliciţi doar pentru că nu vrei să bei suc în oraş sau la o petrecere.
2. Ficatul trebuie să le proceseze pe rând, astfel că antibioticul s-ar putea să fie lăsat la urmă, în timp ce ficatul se ocupă de alcoolul înghiţit. Asta poate duce la o concentraţie mai mare de antibiotic a doua zi, când iei următoarea doză.
3. Ficatul creşte durata de descompunere (metabolizare) a antibioticului, astfel că efectele sale nu mai sunt aceleaşi şi bacteriile care te-au infectat au timp să se regrupeze şi să devină mai rezistente, în timp ce tu eşti bolnav mai mult timp.
4. Prezenţa alcoolului în sânge poate creşte riscul de efecte secundare ale unora dintre antibiotice, în funcţie de restul compoziţiei lor. Citeşte întotdeauna prospectul şi vezi ce conţine şi ce nu ai voie să faci cât timp eşti în tratament!
5. Consumat în cantităţi mari, alcoolul încetineşte anumite procese ale organismului tău, care este oricum solicitat de lupta cu infecţia. Poţi ajunge să ai probleme de respiraţie, bătăi neregulate ale inimii, pentru că organismul tău este şi beat şi se şi luptă crâncen cu microbii care îl atacă.
Citeşte şi Sănătate: De ce te îngraşi de la contraceptivele orale nepotrivite. Vezi cum funcţionează pilula anticoncepţională
Tu bei alcool când iei antibiotice?
Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!