Aromele din țigările electronice sunt foarte periculoase. Cum afectează vasele de sânge

De Oana Dinu, pe
Aromele din țigările electronice sunt foarte periculoase. Cum afectează vasele de sânge a fost descoperit în cadrul unui studiu realizat în Statele Unite.  

Aromele din țigările electronice sunt foarte periculoase pentru organismul nostru. 5 substanțe au fost testate în laborator de o echipă de  cercetători din Statele Unite ale Americii, descoperindu-se faptul că acestea afectează vasele de sânge, ceea ce poate conduce la apariția unor boli cardiovasculare, informează Upi.com.

Aromele au produs leziuni la nivelul celulelor endoteliale care se găsesc în interiorul vaselor de sânge şi al inimii, a explicat profesor-asistent la Facultatea de Medicină a Universităţii din Boston, Jessica Fetterman, unul dintre autorii studiului.

Mentol (mentă), acetil-piridină (fum), vanilină (vanilie), aldehidă cinamică (scorţişoară) şi eugenol (trifoi) sunt aromele testate care au blocat capacitatea celulelor de producere a unui gaz numit oxid nitric, a explicat Fetterman.

„Aceste celule produc acest gaz atunci când sunt bine şi sănătoase. Acesta reprezintă un factor de protecţie cu o multitudine de funcţii pozitive, precum prevenirea formării cheagurilor de sânge şi inhibarea inflamaţiilor. Am descoperit că celulele pe care le-am tratat cu aceşti aditivi aromatici nu au mai produs acest gaz ” a mai adăugat ea.

Fetterman a menţionat că următorul pas va fi examinarea directă a fumătorilor de ţigări electronice pentru a afla „cât din aceşti aditivi aromatici ajung în sânge după ce o persoană utilizează o ţigară electronică“.

Cu toate acestea, președintele asociației americane de vaping, Gregory Conley, a declarat că acest studiu nu schimbă cu nimic concluzia la care au ajuns Colegiul Medicilor și Institutul de Cercetare a Cancerului referitor la acest subiect: „posibilele riscuri ale vapingului nu le-ar depăşi nici măcar cu 5% pe cele ale fumatului”.

Citește și:

Ana Aslan: dieta femeii care a demonstrat că există tinerețe fără bătrânețe

Un adolescent i-a spus pe nume, “Manu”. Cum i-a răspuns președintele Franței

Sursă foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!