Alimente sănătoase care te balonează

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Sâmbătă, 21 mai 2022, 10:22

Doar pentru că un aliment este considerat „sănătos”, nu înseamnă că este potrivit pentru oricine, sau că nu are şi o latură ascunsă. Vezi care sunt acele alimente sănătoase care te balonează şi învaţă să le consumi cu moderaţie, dacă ai probleme cu digestia.

Hummus


Tot mai popular printre români, acest produs după o reţetă libaneză este făcut din năut, o rudă a mazării. Năutul este plin de amidon şi proteine, deci o leguminoasă sănătoasă. Pe de altă parte, această grupă de alimente este destul de greu de digerat şi consumată în cantităţi mari, provoacă balonare.

Usturoi

Alimente sănătoase care te balonează

Nici usturoiul nu este recomandat dacă ai probleme cu balonarea. Usturoiul conţine sulf, care ajută la detoxifierea organismului, dar care produce gaze şi balonare destul de severă.

Vinete

Vinetele sunt gustoase şi bogate în fibre, deci sunt sănătoase. Dar fibrele se digeră greu şi produc gaze în intestine. Dacă nu te poţi abţine, combină vinetele cu dovlecei verzi (zucchini), care conţin potasiu. Acesta reduce gazele din intestine şi balonarea.

Fructe proaspete

Fructele sunt pline de vitamine şi fibre. Dar ele pot fermenta în stomac, provocând balonări şi dureri de burtă. În plus, fructele pot dezechilibra flora microbiană a organismului. Dacă suferi de balonare des şi vrei să consumi fructe, alege-le pe cele care conţin puţină fructoză, cum ar fi banane, mure, portocale, acai, lămâi, papaya şi lime.

Pudre proteice

Pudrele proteice folosite în curele de slăbire şi în sporturile de tip bodybuilding pot cauza balonare. Majoritatea pudrelor proteice din mazăre, grâu şi proteine din soia pot cauza balonare şi dureri de burtă. În plus, aceste amestecuri şi pudre proteice conţin şi alte substanţe iritante pentru stomac şi intestine, cum ar fi: fructoză, gumă de xanthan, germeni integrali, sau gumă de guar.
Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!