Turcoaz este culoarea anului 2010

De Andra Pecingina pe

Institutul Pantone realizează întotdeauna fără greş ghidul cromatic al sezonului şi acum specialiştii săi declară că nuanţa turcoaz va domina moda în 2010.
Turcoaz este o culoare ce conţine atât calităţile liniştitoare şi elegante ale albastrului dar şi cele tonice ale verdelui. Semnificaţiile culorii sunt cele de talisman, reprezintă ideea de protecţie şi compasiune.

„În multe culturi, turcoazul ocupă un loc special în lumea cromatică,” explică Leatrice Eiseman, directorul  Pantone Color Institute. „După mulţi ani de studii de asociere liberă între cuvinte şi culori, am descoprit că turcoazul reprezintă o evadare pentru mulţi oameni – ne duce cu gândul la un paradis tropical, într-o lume de fantezie. ”

Asta se poate traduce în atracţia universală pentru turcoaz, flatant pentru toate tipurile de trăsături. Vestimentaţia într-o astfel de nuanţă este o alternativă la culorile neon ale anului trecut. Accesoriile turcoaz aduc un accent incitant unei ţinute în nuanţe neutre sau închise, şi va fi cu adevărat spectaculos alături de nuanţe de galben şi verde.

Piese vestimentare în această nuanţă declarată apar în colecţiile prezentate de designeri pentru primăvară-vară 2010. Săptămâna Modei de la Londra aduce turcoaz în linia creatoarei Nicole Farhi, alături de crem şi bej, nuanţe neutre, pe când la New York Derek Lam foloseşte nuanţa pentru a tempera atitudinea unor pantaloni scurţi din piele neagră.
Turcoaz este culoarea anului 2010
Duo-ul Viktor&Rolf au adus nou în colecţia lor de prêt-a-porter prezentată la Paris Fashion Week aplicaţii drapate din tulle turcoaz pentru deux-pieces.  La Milano Fashion Week, colecţia Versace introduce turcoaz în cadrul unor imprimeuri grafice foarte puternice.
Turcoaz este culoarea anului 2010
Turcoaz se găseşte şi în colecţia Irina Schrotter primăvară-vară 2010, accesorizat cu aplicaţii negre tip pene şi bijuterii din lanţ.
Turcoaz este culoarea anului 2010
Iată şi culorile fiecărui an din ultimul deceniu, conform Institutului Pantone:

2000: Safir
2001: Roz fuchsia
2002: Roşu aprins
2003: Bleu aqua
2004: Oranj crin
2005: Turcoaz albastru
2006: Crem nisip
2007: Roşu închis chilli
2008: Albastru iris
2009: Galben mimosa

Foto: Imaxtree, PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro