Little Black Dress – Forever!

De Unica.ro pe

E atât de faimoasă încât a primit şi o abreviere: LBD, adică Little Black Dress, acel ceva care n-are cum să lipsească din nicio garderobă, „must have”-ul suprem al tuturor timpurilor.
E atât de faimoasă încât a primit şi o abreviere: LBD, adică Little Black Dress, acel ceva care n-are cum să lipsească din nicio garderobă, „must have”-ul suprem al tuturor timpurilor. Sau, mă rog, al timpurilor „post Chanel” – singurele care conteaza în materie de modă.

De la prima sa apariţie, în 1926 în revista Vogue, micuţa rochiţă neagră şi-a câştigat o popularitate pe care o deţine încă, după aproape un secol. Genial de simplă, potrivită pentru orice siluetă şi într-o culoare complet neutră, LBD a fost numită, la momentul naşterii sale, „Chanel s Ford”, adică tot ce Coco Chanel putea oferi mai bun, simplu, elegant şi accesibil.

Încă de pe atunci s-a anticipat că va deveni un fel de „uniformă a femeilor cu gust” şi, ce sa vezi? Au avut dreptate…

Puţină istorie

Hollywoodul a contribuit din plin la popularizarea LBD, dintr-un motiv cu totul pragmatic: primele filme color distorsionau culorile, ceea ce nu se petrecea
şi cu negrul. O dată cu intrarea femeilor în lumea afacerilor, LBD s-a încetăţenit ca ţinută business de succes: putea fi elegantă şi feminină, şi în acelaşi timp sobră, impunând respect. Iar Dior i-a oferit o a doua naştere în anii 50, mai mult ca un simbol al femeii fatale, în contrast cu rochiile cuminţi, cu imprimeuri, ale soţiilor casnice.

Moda minijup a anilor 60 n-a afectat-o decât la… lungime. Altfel, toate fetele visau o LBD ca cea purtată de Audrey Hepburn în „Mic dejun la Tiffany”. Zece ani mai târziu, a suferit totuşi o depresiune: moda foarte colorată a timpului o lovea direct în… definiţie. Dar n-a disparut, mai ales când era vorba de coctailuri şi petreceri mai simandicoase.

Anii 80 au readus-o în prim plan, iar moda sfârşitului de secol a redefinit-o: accesoriile făceau din aceeaşi piesă de îmbrăcăminte una bună pentru un concert rock, o petrecere cu prietenii sau serata ambasadorului. Valul de culori din moda trecerii către secolul 21 au aruncat-o iarăşi în fundul şifonierului, dar a supravieţuit până în zilele noastre, ca o piesa de rezistenţă ce este!

De ce trebuie s-o ai

Te scoate din încurcatura „Şi cu ce mă îmbrac?” pentru cele mai neobişnuite (sau obişnuite) situaţii. E întotdeauna la modă, gratie simplităţii sale plină de eleganţă. Poate transforma pe oricine într-o persoană chic. Iar negrul… căci despre el este vorba… ei bine, daca e să-l credem pe Chistian Dior, „Poţi să porţi negru oricând. Poţi să porţi negru la orice vârstă. Poţi să porţi negru la aproape orice ocazie”. Nu mai e culoarea doliului şi-a văduvei, Chanel a consacrat-o misterului şi eleganţei, femeii sofisticate. Iar principalul avantaj al negrului este că… slăbeşte! Indiferent ca eşti deja slim, sau eşti însărcinată în luna a noua, negrul o să-ţi şadă bine. Unde mai pui ca poţi să mergi de la o înmormântare la un coctail fără să mai trebuiască să te schimbi.

LBD e poate cea mai cameleonică ţinută dintre toate: dacă îi pui bocanci şi lanţuri se transformă în cu totul altceva decât dacă o porţi cu diamante şi sandale cu toc cui. E o investiţie bună pe termen lung: după cum ai vazut: chiar suferind transformări, nu a ieşit niciodată de pe podium.

În loc de concluzie

Că nu trebuie să-ţi lipsească nici ultimele trenduri sau ca poţi fi îndrăgostită mai mult de a ta „little RED dress”… tot ce se poate. Dar LBD rămâne, oricum, un pariu la care n-ai cum sa pierzi!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro