Calculatorul îţi provoacă riduri

De Erika Chivu, pe

Îţi petreci ziua în faţa calculatorului? Şi eu! Din păcate, riscăm să ne alegem cu riduri pe frunte şi cu bărbie dublă din cauza poziţiei în care stăm ore în şir.
Veştile proaste vin de la un chirurg estetician american care spune că majoritatea pacientelor sale sunt femei ce lucrează toată ziua la calculator. El numeşte fenomenul „computer face”, spunând că efectele calculatorului se vad pe faţa tuturor utilizatorilor, dar mai ales la femei.

Dr. Michael Prager, care e specialist în injecţiile cu Botox, ne avertizează că multe femei au tendinţa să se încrunte şi să mijească ochii când privesc ecranul calculatorului. După ani de lucru la birou, efectele sunt uşor de bănuit: riduri verticale pe frunte şi riduri orizontale în colţul ochiului, aşa numitele „laba gâştii”.

O oglindă pe birou previne ridurile

Chirurgul spune că îşi sfătuieşte clientele să ţină permanent o oglindă lângă monitor. Din când în când trebuie să arunci câte o privire în oglindă ca să vezi dacă stai încruntată sau ţii ochii mijiţi. E posibil să te uimească şi pe tine figura încruntată, aparent mânioasa pe care o vei surprinde în oglindă, datorată stresului sau faptului că te gândeşti intens la ceva.

Ţinând ochii mijiţi te alegi nu numai cu riduri, ci şi cu dureri de cap. Pentru a scăpa de acest reflex nu ar strica să faci un control oftalmologic. Ochelarii de vedere, dacă ai nevoie de ei, sau cei cu filtru pentru calculator ar putea să te ajute.

O altă problemă legată de calculator este bărbia dublă cu care te poţi alege din cauză că priveşti tot timpul în jos, către monitor. În timp, muşchii gâtului se scurteză şi devin lăsaţi, după spusele dr. Prager.

Ce putem face? Să luăm câte o pauza din când în când, timp în care ne putem întine muşchii gâtului.

O generaţie cu riduri

Doctorul avertizează că problemele vor fi şi mai accentuate în cazul generaţiei următoare. „Femeile pe care le consult astăzi folosesc computerul de maxim 10 ani. Dar cele care au acum 20 de ani au crescut în faţa calculatorului şi îl folosesc pentru orice, acasă şi la serviciu. Pentru ele, problemele vor fi şi mai grave”, spune chirurgul estetician.

Deloc surprinzător, el recomandă şi injecţiile cu Botox celor care au tendinţa să se încrunte în faţa monitorului. Paralizaţi de toxina injectată, muşchii nu se mai pot încorda, deci nici ridurile nu mai apar atât de repede.

Află cum să-ţi protejezi ochii la computer!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro