Jucăriile pe care părinții nu ar trebui să le cumpere de Crăciun. Cum îi afectează pe copii

De Oana Dinu, pe
A început goana după cadourile de Crăciun pentru copii și ofertele sunt foarte tentante, dar nu toate contribuie la o dezvoltare armonioasă a celor mici. Ce jucării ar trebui să evite părinții. 

Au mai rămas 20 de zile până la Crăciun și copiii sunt deja nerăbdători să își primească cadourile. Cum jucăriile care au bucurat copilăria părinților au fost înlocuite de gadgeturi, specialiștii avertizează asupra efectelor pe care acestea le au asupra dezvoltării celor mici.

Un studiu făcut de experții de la Academia americană de pediatrie atrage atenția asupra pericolelor pe care dispozitivele electronice, jocurile video sau tabletele le au asupra dezvoltării copiilor. Părinții sunt sfătuiți să evite astfel de cadouri, conform Digi24.

Pentru a creștere într-un mediu securizant și armonios, copilul are nevoie de interacțiunea cu părinții, care deseori a fost înlocuită de jocurile electronice. Pediatrii spun că în ciuda publicității care se face dispozitivelor moderne, cele mai bune jucării sunt tot cele simple, care încurajează comunicarea și imaginația.

Jocurile electronice sunt captivante, dar și periculoase

Pentru copiii de sub 5 ani, cele mai potrivite cadouri pot fi cărţile de colorat, puzzle-urile, cuburile din lemn, spun specialiștii, motivat de faptul că folosirea excesivă a jocurilor pe tabletă sau a altor dispozitive afectează dezvoltarea vorbirii şi a limbajului, a vederii, interacțiunea cu oamenii și favorizează sedentarismul, asociat cu diverse boli.

Chiar dacă tehnologia are și o parte pozitivă, efectele nocive sunt cu mult mai multe. Copiii trebuie să învețe să facă față lumii reale înainte de a cunoaște toate tainele aplicațiilor de pe telefon. Trebuie să își dezvolte abilitățile sociale și să fie pregătiți pentru a căuta singuri răspunsurile de care au nevoie, nu să primească unele de-a gata, la un click distanță.

Sursă foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!