Cum poţi decora ieftin şi util casa?

De Nicoleta Galeteanu pe

Spaţiul în care locuieşti are un aport esenţial pentru confortul, liniştea şi starea ta de spirit. Casa este locul unde eşti întotdeauna primit cu căldură, unde te poţi destinde,
  …odihni şi regăsi mai bine decât oriunde, tocmai de aceea se spune că nicăieri nu este mai bine că acasă.  
 
Plăcerea de a merge în dormitor să te odihneşti, pofta de a bea dimineaţa cafeaua în bucătărie sau bucuria de a invita prietenii la tine acasă depind, de cele mai multe ori, de cât de primitoare este casa ta şi cât este de practică.  

Dacă te-ai gândit că şi căminul tău are nevoie de o mică schimbare, şi nu doar garderoba, atunci poţi profita de reducerile de sezon pe care le poţi găsi în magazinele de specialitate.  
 
La fel ca trendul vestimentar, şi căminul trebuie decorat în funcţie de anumite tendinţe de sezon, însă, chiar dacă ai reuşit să faci renovări după revistă, se întâmplă ca el să nu te reprezinte.

Designerii spun că anul acesta revin tendinţele din anii ’80, aşadar dacă nu ai renunţat la piesele vechi de mobilier, trebuie doar să le reconditionezi puţin. 

Noi îti recomandăm să încearci diferite metode pentru a imprima casei tale ceva din personalitatea ta, adică aşa cum îţi place ţie.  
  
Iată câteva idei practice pentru decorarea casei tale.
 
Camerele de zi şi locul de studiu întotdeauna au avut nevoie de lumina şi spaţiu, iar iarna, această necesitate se resimte cel mai mult. Pentru că spoturile nu mai sunt la modă, poţi opta să pui un lampadar sau o veioză colorate pentru un aer cât mai relaxant şi familiar.

Le poţi amplasa în colţurile ascunse şi întunecate ale încăperii, dar lumina trebuie să fie apropiată de cea naturală, caldă şi relaxanta în dormitor şi mai intensă la birou. Avantajul acestor corpuri de iluminat este că pot fi mutate oriunde şi, dacă te plictiseşti de ele, le poţi schimba cu usurinţă abajurul.  

În toiul reducerilor, magazinele propun preţuri accesibile pentru cei care vor să aducă o mică schimbare în locuinţă. Astfel, la Ikea am găsit o lampă de podea, din gama Basisk, la preţul de 69,9 lei, iar la Mobexpert, o veioză Artage, la un preţ redus de 199,5 lei. Tot la Ikea, un abajur colorat sau simplu, din gama Stycke, costă 29,9 lei.
 
De asemenea, poţi să schimbi şi scaunul de la birou în acelaşi ton cu nuanţa lămpii. Este bine de ştiut că anul acesta printre culorile la modă se regăsesc galben, verde, precum şi culori aprinse ca roşu.  
 
Piesele vintage şi antice se „nimeresc” la fel de bine în decor, pentru că şi ele revin în tendinţe. Dacă încă mai păstrezi amintiri printre lucrurile de la bunici, atunci le poţi folosi cu încredere.


Accesoriile rustice autentice şi obiectele populare din diferite colţuri ale lumii pot aduce un aer deosebit în casă şi pot contura un stil nonconformist, combinate cu mobilierul modern, amintind de locurile frumoase de unde le-ai cumpărat.
 
Obiectele din lut se pot amplasa şi în alte locuri decât în suportul de vase din bucătărie. Poţi să agăţi o farfurie din lut ars, pictată manual, cu motive florale săseşti pe peretele din hol (preţ 5 euro, ornamentica.ro), iar o măsuţă accesorizata cu bucăţi mici de mozaic colorat va înveseli locul în care îţi bei cafeaua.

Lemnul este şi el un element în vogă în acest an. Poţi schimba ramele tablourilor pe care le ai cu lambriuri şi şine pe care le poţi vopsi în culori diferite.  
Şi tot prin lada prăfuită cu lucruri vechi poţi cauta perne, cuverturi brodate sau covoraşe din lâna, pe care le poţi aşeza oriunde în camere, atât pe pat, cât şi pe jos, elemente care vor oferi căldură podelelor reci.

Explozia de culorile şi obiectele „reciclate” vor aduce o undă melancolică şi vor reinventa un autentic stil hippie, care, iată, se poartă anul acesta şi în casă.
    
Şi în living poţi face schimbări mici cu rezultate mari. O draperie sau perdea deschise şi o tapiţerie de culoare închisă –  verde de pădure, violet, brun, gri – vor crea un contrast reuşit în încăpere şi vor aduce o atmosferă noua în casă. De asemenea, poţi aşeza, totodată, un fotoliu cu motive florale în colţul luminos dintre fereastră pentru lecturile târzii.  

Un fotoliu confortabil San Jose am găsit la Mobexpert, cu o reducere de 5%, pentru care vei plăti acum 199,2 lei, de la 249 lei. 

Câteva promoţii deloc de neglijat propune şi magazinul Decora Design, de unde poţi cumpăra perdeaua şi draperia, preţul fiind accesibil pentru orice buzunar. Un metru de perdea costă 30 lei, pentru draperie plăteşti 40 lei pe metru liniar (280 cm – 310 cm lăţime), iar o perdea organza cu model floral gata tivită te va costa 127, 08 lei la magazinul Linea Casa (Calea Grivitei, nr. 68).
  
De asemenea, draperiile-panou deschise sunt foarte utile indiferent de anotimp. Le poţi găsi şi la Ikea, pe nuanţă de natur şi roşu, in gama Solveig (35 lei) şi respectiv Anno Tupplur (19,9 lei), cu dimensiuni de 60×300 cm.

Un birou dezordonat este întotdeauna o problemă când nu mai găseşti lucruri. Foarte practice, simple şi elegante, rafturile de cărţi pot fi aşezate aproape în orice colţ îngust. Sau poţi cauta un suport pentru reviste dacă obişnuieşti să le colecţionezi. Este la fel de şic şi nici că s-a demodat.

Pentru cărţi, poţi opta şi pentru o etajeră simplă (185 h) de la magazinul Elvila, la 153 lei, pe care o găseşti încă în stoc, iar Nord Arin oferă o reducere bună la
noptiera Tunis (550x350x550 h), din lemn masiv, finisat wenge, pe care o poţi cumpăra la preţul de 207 lei. 

Nu uita de un „colţ verde” al casei pentru a da viaţă încăperii. O plantă în cameră reprezintă un element de relaxare excelent şi redă linstea şi calmul atât de necesare în casă. Iar dacă nu ai timp să ai grijă de ele, alege plante a căror îngrijire nu necesită multă atenţie.  
 
O casă rustică, decorată cu materiale şi texturi naturale şi combinată cu elemente moderne, în care piesele vintage şi antice se potrivesc întocmai, vor aduce căminului tău un plus de prospeţime, funcţionalitate, precum şi un stil personal rafinat.  

Foot: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro