Controversă: copiii nedoriţi ar trebui ucişi?

De Erika Chivu pe

Nou-născuţii nu sunt oameni, iar a ucide un nou-născut este acelaşi lucru cu un avort. Astfel, doctorii ar trebui să aibă dreptul de a omori anumiţi bebeluşi. Asta susţine Francesca Minerva…
… o cercetătoare de la Oxford care activează în domeniul filosofiei şi eticii medicale.
Minerva susţine că un bebeluş de câteva zile nu este “o persoană adevărată”, că nu este diferit de un făt nenăscut pentru că nu are vise, speranţe, deci nu are dreptul moral la viaţă.
În articolul ei, uciderea unui nou-născut este numită “avort după naştere” şi Minerva consideră că acesta ar trebui să fie permis mai ales în cazurile în care se naşte cu handicap, fără ca familia să fi ştiut acest lucru din timpul sarcinii.
Cu alte cuvinte, dacă ai născut un copil cu handicap, ar trebui să ai dreptul legal de a-l ucide. “Creşterea unui astfel de copil este o povară de nesuportat pentru familie şi pentru societate, în general”, spune cercetătoarea. Ea susţine că nou-născutul nu este „o persoană adevărată”, însă mama lui este şi starea ei este mai importantă decât viaţa copilui.
De asemenea, Francesca Minerva mai susţine că infanticidul ar trebui să fie legal şi în cazul când copilul este sănătos, dar nu e dorit. Ea se gândeşte la mamele care iniţial au vrut copilul, dar apoi şi-au dat seama că nu îl pot creşte. Deci dacă nu ai făcut un avort, iar după naştere ţi-ai dat seama că nu mai vrei copilul ar trebui să ai dreptul de a-l ucide.
Articolul ei publicat într-o revistă de etică medicală a stârnit, aşa cum era de aşteptat, controverse foarte aprinse.
Tu ce crezi despre această teorie, conform căreia un nou născut nu este “o persoană”?
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro