Cele mai bune seriale româneşti din toate timpurile

.

De câţiva ani, studiourile româneşti au produs mai multe telenovele decât a realizat Venezuela şi totuşi serialele autohtone care merită cu adevărat urmărite pot fi numărate pe degete.
Dacă îţi este dor să urmăreşti un serial în limba română, iată cele mai bune seriale, pe care le poţi revedea oricând.

Cireşarii (1972)

Ecranizare după primele două volume (din cele cinci) ale seriei de romane omonimă, semnată de celebrul scriitor român Constantin Chiriţă, filmul a fost o gură de oxigen pentru tineri în timpurile comuniste şi rămâne o capodoperă a cinematografiei româneşti pentru generaţiile care au urmat.

Realizat în 10 episoade, parţial alb-negru, serialul a reprezentat pentru fiecare dintre adolescenţii obişnuiţi cu cenzura şi tabuurile specifice perioadei o aventură incitantă şi o lecţie educativă despre maturizare, prietenie, dragoste şi viaţa de adult.  

Regizat de Andrei Blaier, serialul ar fi urmărit cu acelaşi interes şi acum dacă ar fi reluat.

Lumini şi umbre (1981, ’82)

Cu Gina Patrichi, Gheorghe Dinică, Ilarion Ciobanu sau Ion Besoiu şi multe alte nume mari ale filmului românesc, „Lumini şi umbre” este un alt serial care a încântat generaţii la rând.

Produs în două părţi, serialul urmăreşte destinele imprevizibile şi dramatice ale unor familii, în atmosfera anilor 1944-1947.

„Lumini şi umbre” este o autentică frescă social – istorică, deşi istoria dură redată prin ochii personajelor sale a fost într-o oarecare măsură cenzurată.
Regia: Andrei Blaier, Mihai Constantinescu, Mircea Mureşan

În familie (2002)

Difuzat pe Prima TV, „În familie” a fost serialul care, deşi n-a fost o telenovelă, a deschis apetitul românilor pentru producţiile autohtone de acest gen.

Cu poveşti adolescentine, drame familiale, intrigi amoroase, serialul a cucerit repede publicul, atât prin scenariul captivant, cât şi prin personajele interesante, intrepretate de actori care s-au remarcat atunci.

Printre regizorii care au contribuit la realizarea serialului se numără şi Adrian Sitaru, acelaşi regizor care a care a produs şi scurtmetrajul „Colivia”.

Băieţi buni (2005)

În genul serialelor americane poliţişte, „Băieţi buni” a adus pe micile ecrane, mai exact pe ProTV, legendarii detectivii aşa cum nu îi cunoscusem până atunci, în variantă autohtonă.

Aparent o comedie, având în centru poliţişti români, filmul a fost una dintre cele mai reuşite seriale -dramă cu detectivi şi a beneficiat de o distribuţie remarcabilă şi un scenariu inteligent, inspirat din realităţile de pe străzile citadelei noastre.
 
Prima serie de 8 episoade prezintă aventurile trăite de Călin Boboc (Dragoş Bucur), Edi Bălan (Cabral) şi comisarul Anton Marcu (Florin Călinescu), în contextul corupţiei şi al mafiei locale care făceau legea pe străzi.

La urgenţă (2006)

Chiar dacă realitatea din spitalele româneşti nu are nimic de a face cu ficţiunea din serial, „La urgenţă” a fost primul nostru serial care ar fi avut şanse să concureze cu faimosul „Dr. House”.

Cu Victor Rebengiuc, Daniela Nane şi Florin Piersic Jr. în rolurile principale, serialul urmăreşte un grup de medici care lucrează într-un spital de urgenţă din Bucureşti, în lupta lor zilnică cu boala, moartea, cu accidentele şi cu propriile lor slăbiciuni.

Lombarzilor 8 (2006)

Un serial – dramă nesperat de bun, „Lombarzilor 8” a readus în atenţie drama familiei simple, suprinsă în momentele delicate ale căsniciei.

Ilinca şi Vasile Matei au cinci copii, fiecare cu destine total diferite:Ştefan (Mimi Brănescu) este căsătorit şi are un copil; Leonard (Doru Boguţă) este „artistul familiei”, Alexandru, închis de aproape 2 ani pentru consum şi deţinere de stupefiante, şi Catrina Matei (Irina Cheosea) – singura fată.
Regia: Titus Muntean, Andreea Păduraru, Alexandru Maftei

Foto: Youtube

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton