Casa ta: Plantele de ghiveci şi de grădină te pot omorî

De Libertatea pentru femei, pe

Lista plantelor toxice de apartament sau de grădină este surprizător de lungă. Flori frumoase, parfumate, unele cu proprietăţi medicinale… pot fi periculoase, dacă nu ştii să te fereşti de părţile otrăvitoare.
Este mijlocul verii şi trompeta îngerilor înfloreşte spectaculos. Cupele mari ale florilor galbene sau albe răspândesc un parfum delicat, în spatele căruia se ascunde însă pericolul. Întreaga plantă este otrăvitoare, iar consumul ei poate duce la pierderea cunoştinţei şi moarte prin insuficienţă cardiacă. Trompeta îngerilor face parte din aceeaşi familie de plante ca şi mătrăguna, petuniile, regina nopţii şi frumoasa „ieri-azi-mâine”. Toate sunt otrăvitoare, dar trompeta îngerilor le întrece. Mătrăguna sau belladona, cu flori mici vineţii, este recunoscută pentru otrava ei fatală, deşi diluată în cantităţi foarte mari, poate fi folosită împotriva durerilor de stomac. Poate creşte spontan în grădina ta de flori şi este recomandat să o smulgi din rădăcină purtând mănuşi.

► Atenţie la soc şi ricin!

Socul şi ricinul sunt binecunoscute pentru proprietăţile lor medicinale. Vlăstarii tineri, scoarţa şi frunzele de soc conţin însă substanţe care provoacă dureri de stomac şi vomă. De aceea, de la soc se folosesc doar florile, şi acestea uscate. Florile proaspete pot irita pielea. La fel de precaută trebuie să fii şi dacă ai ricin în curte. Întreaga plantă este toxică. În medicina naturistă se foloseşte doar uleiul extras din seminţele de ricin, în cantităţi mici.

► Şi legumele pot fi periculoase

Roşiile şi vinetele sunt delicioase, dar frunzele lor reprezintă un pericol. De asemenea, planta de cartof este otrăvitoare, numai tuberculii fiind comestibili. Sucul ţelinei crude poate declanşa şi el dureri de stomac.

►INAMICII DIN GHIVECE

Ciclamele, hortensiile, rododendronii, amaryllis, floarea flamingo (anthurium) sau steaua crăciunului sunt plante de apartament deosebit de îndrăgite. Dar frunzele, florile sau tulpinile lor, dacă sunt consumate din greşeală de copii, pot provoca ameţeli, crampe abdominale, diaree, vomă şi chiar leşin. Frumoasele flori ale ciclamelor sunt mai puţin otrăvitoare decât bulbii care provoacă spasme şi paralizii temporare. De asemenea, trebuie să pui departe de copii crotonul, cu frunzele lui roşii-galbene, şi philodendronul. Fructele roşii ale mărului dragostei (solanum) sunt atrăgătoare şi par apetisante, dar sunt deosebit de otrăvitoare.

►BULBII PERICULOŞI

Majoritatea florilor de primăvară cu bulbi sunt toxice. Lăcrămioarele, narcisele, zambilele, brânduşele… până şi gingaşii ghiocei provoacă dureri mari de stomac, de cap şi ameţeli dacă animalele sau copiii le-ar mânca frunzele sau florile. Bulbii, în general, conţin o cantitate mai mare de substanţe toxice şi nu trebuie lăsaţi la îndemâna celor mici.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro