Mihai Gainusa: Nu poti schimba lumea; poti doar s-o influentezi sau sa te schimbi tu

De Luisa Neag, pe

Carcotasul literat mai scoate o carte. Cu ocazia asta, l-am luat la intrebari si am aflat ca vrea sa devina un scriitor serios. Cum, nu era deja?!
Am citit un pic din noua carte a lui Mihai Gainusa, cat sa-mi dau seama ca e vorba despre literatura. Cum, nu critica pe nimeni? Ei bine, nu. Pentru prima oara in viata lui, face literatura de placere. Practic – asa cum o spune si el – intr-o lume in care iti dai seama ca nu poti sa schimbi nimic, iti ramane doar voluptatea de a-ti ucide personajele…

Ti-ai dori sa ajungi un mare scriitor?

Cum, nu sunt? (rade) Mi-as dori sa ma citeasca lumea. Si nu numai din Romania, pentru ca intentia mea este sa si traduc cartea, ca aici… Ori imi deschid un OTV in Romania, ori scriu niste carti pentru afara, ca sa ma pot remarca.

Ce voiai sa faci cand erai mic? Era in plan sa scrii si carti?

Cand eram mic voiam sa ma fac doctor – de-aia se si numeste cartea „Povestiri mortale”. Imi doream sa citesc carti, si asta si fac. Citesc mult mai mult decat scriu. Nu ma gandeam ca o sa fiu scriitor. Cred ca doar Alexandre Dumas fiul se gandea ca o sa fie scriitor.

Cat ti-a luat sa scrii cartea?

Cam patru luni, care au cuprins si vacanta de iarna – decembrie – februarie – cand am scris grosul. Pentru ca in timpul sezoanelor de filmari si radio nu prea am cand. Si bineinteles, printre picaturi, cand m-a lasat fiica-mea sa scriu.

Cum te intelegi cu ea?

Am biroul meu separat, unde vine din cand in cand sa se joace. Dar am un motan acolo cu care nu prea se intelege. Motanul, care este mai vechi decat ea – ca are vreo 12 ani – a capatat obiceiul neplacut de a se tranti pe tastatura. Mi-a mai inchis calculatorul uneori. De-aia, cartea, daca nu este ceea ce trebuie, sa stiti ca este din cauza motanului care mi-a sters partile bune. De fapt, el mi-a si inspirat una dintre povestiri. Altele mi-au aparut in vis, daca poti sa crezi asa ceva!

Cum ti-ai descoperit virtutile de carcotas?

Din intamplare. Viata te arunca dintr-o parte in alta fara sa-ti dai seama! Daca eu as fi crezut, in viata vietilor mele, in copilarie, ca o sa ajung sa vorbesc pe scena cu oamenii mi-as fi zis: „Doamne fereste, ai innebunit!” Si uite ca asta am ajuns sa fac. Nu eram pregatit pentru meseria asta si nu stiu, in continuare, daca sunt pregatit. O fac ca trebuie, pana cand o sa ma satur de carcotit. Mai ales cand vad ca carcoteala noastra nu are niciun fel de rezonanta in realitatea imediata. Nu se schimba nimic. Lumea zambeste, dar trece mai departe. Radem de OTV, dar ne uitam in continuare la el.

Ai vrea sa schimbi lumea?

Vrea cineva s-o lase asa cum e? Da, domnul Patriciu – si eventual s-o cumpere! Cred ca toti oamenii vor sa schimbe lumea intr-un fel, dar experienta mea de 39 de ani imi spune ca nu poti schimba decat o bucatica din lume sau o poti influenta intr-un fel.

Sau poti sa te schimbi tu. De-aia si „optimismul” asta in carte: „Povestiri mortale”. Mi-am descoperit vocatia de scriitor criminal si am decis sa-mi ucid niste personaje. E foarte placut…

De ce n-are blog, ce parere are despre Mircea Radu sau cum se intelege cu fiica lui de 3 ani si jumatate citeste in Unica de iunie!

Foto: Zoltan Lorenz

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!