Zahărul, otrava albă?

De Unica.ro, pe

Pentru a obţine un kilogram de zahăr este nevoie de 10 sfecle de zahăr.
 
Nu se ştie dacă zahărul ne face viaţa mai frumoasă, dar cu siguranţă ne-o face mai dulce. De prea mult dulce, silueta are de suferit, iar uneori şi sănătatea. Aşadar, cât de dulce să fie?

Din ce se face zahărul?

Până prin secolul al XVIII-lea, când s-a descoperit că zahărul se poate obţine şi din sfeclă, acesta era atât de scump încât se folosea mai mult pe post de medicament. Astăzi 26% din zahărul din lume este produs din sfeclă de zahăr, iar 74% din trestie de zahăr. Aceasta din urmă creşte în ţările cu climă tropicală cum ar fi India, Brazilia, Tailanda, China. Totuşi, la noi şi în ţările din Europa, sfecla de zahăr este principala materie primă pentru zahăr.

E un aliment sănătos?

Din punct de vedere al nutriţioniştilor, zahărul este un aliment al cărui consum nu se justifică. Asta pentru că oferă organismului e-nergie, dar nu şi substanţe hrănitoare. Prin rafinare, zahărul îşi pierde enzimele şi celelalte substanţe nutritive, iar metabolizarea sa solicită organismul, ducând la stări de oboseală şi somnolenţă. Zahărul nu ţine de foame pe termen lung şi poate duce la creşterea în greutate. Mai mult chiar, ajută la dezvoltarea bacteriilor din gură şi favorizează apariţia cariilor.

Mierea şi zahărul brun sunt mai sănătoase?

Într-o oarecare măsură, da, dar şi acestea trebuie consumate cu moderaţie. Mierea conţine fructoză, care are tot atâtea calorii ca şi zahărul. Totuşi are şi vitamine şi minerale care sunt benefice organismului. Zahărul brun rafinat este de fapt zahăr alb stropit cu melasă sau sirop de zahăr caramelizat. Cel mai indicat este zahărul brun nerafinat din trestie de zahăr, care conţine mai multe minerale, datorită melasei.

Mai bine îndulcitori?

Îndulcitorii sintetici sunt substanţe chimice, de sute de ori mai dulci decât zahărul, care nu conţin calorii şi, în principiu, nu atacă dinţii. Pot fi o alternativă la zahăr mai ales pentru persoanele care nu au voie să-l consume. Totuşi, în combinaţie cu alte arome din alimente pot da un gust artificial, metalic, neplăcut.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!