Zahăr vanilat sau vanilinat – Cum știi să faci diferența

De Amelia Matei, pe Ultimul update Joi, 28 iulie 2022, 14:55

Cu siguranță atunci când aveți de ales de pe raft între zahăr vanilat și zahăr vanilinat, multe dintre noi nu stau prea mult pe gânduri și iau de acolo ori una, ori alta. Doar e același lucru, nu? Oferă aroma dorită desertului nostru!

O mică mențiune care face diferența: zahărul vanilat este obținut din extract de vanilie, iar zahărul vanilinat este obținut din vanilină. Și totuși, care este deosebirea dintre ele?

Așa cum spuneam, zahărul vanilat este obținut din batoanele de vanilie, deci este un produs natural. Culturi de vanilie se găsesc în Madagascar sau Tahiti, acestea fiind cele mai recunosucte țări la nivel mondial producătoare de mult adoratul îndulcitor. Batoanele se lasă la soare, după care la uscat, moment în care aroma începe să se intensifice în bețișorul parfumat. Vanilia naturală este un bun afrodisiac și conține foarte multă vitamina B, ajută la eliberarea de stres și binedispune, determinând producerea hormonilor responsabili cu starea de bine: endorfinele. Vanilia este adăugată la zahărul normal și astfel se obține conținutul pliculețelor care dau un gust aromat prăjiturii.

Citește și: Fericirea se măsoară în endorfine

La polul opus este zahărul vanilinat, care este obținut din vanilină. Vanilina nu este altceva decât un produs sintetic, obținut prin procesare în fabrică, motiv pentru care nu există nici un argument solid pentru care să cumperi așa ceva. Este supranumită și ”imitație de vanilie” sau ”aromă de vanilie” și este combinată cu zahăr, sirop de porumb sau alți îndulcitori similari, la fel de ieftini și toxici. Este u produs chimic care să refacă gustul vaniliei, dar, de fapt, nu este vanilie.

Poți face singură acasă zahăr vanilat

Zahărul vanilat, dincolo de faptul că este mult mai sănătos și doar puțin mai scump decât cel vanilinat, este ușor de obținut și acasă. Cumpără câteva batoane de vanilie de la supermarket, despică-le în două și cu vârful unui cuțit recoltează bobițele de vanilie. Adaugă-le într-un borcan în care ai pus zahăr și lasă-le două sătpămâni. În tot acest interval se va forma zahărul vanilat.

Citește și: Cele 7 reguli ale dragostei

Esența de vanilie naturală se prepară așa

Cufundați un baton de vanilie într-o băutură spirtoasă pe care o aveți prin casă: votcă, rom, gin. Lăsați la macerat pentru câteva săptămâni, la finalul cărora veți obține esența de vanilie. Nu vă temeți că va rămâne la gătit gustul de alcool. Nicidecum! Etilul se evaporă, iar în desert va rămâne doar ceea ce trebuie, adică aroma de vanilie

Iată cum puteți obține pas cu pas esența de vanilie: