Trei alimente care devin toxice dacă le consumi reîncălzite

De Amelia Matei, pe
Mâncarea reîncălzită nu este foarte sănătoasă mai ales dacă  o pui la cuptorul cu microunde. Însă există trei alimente care devin chiar toxice dacă le reîncălzești.

Țelină

Țelina este o legumă care se consumă atât crudă, cât și preparată.  Poate fi adăugată la supe sau ciorbe, dar și în mâncare. În astfel de situații, cel mai bine mâncați o singură dată din  respectivul preparat, pentru că altfel devine toxică. Țelina conține nitrați care pot deveni dăunători organismului nostru atunci când alimentul este reîncălzit.

Citește și: Ce alimente îți echilibrează flora intestinală

Nitrații sunt compuși asociați cu mai multe tipuri de cancer. Sunt cu adevărat problematici atunci când sunt consumați în exces. Cel mai bun mod de a consuma țelina este în starea ei naturală, adică nepreparată termic. Ca să nu mai spunem că astfel beneficiezi în proporție de sută la sută de toți nutrienții din această legumă.

Ouă

Dacă s-a întâmplat să fierbi mai multe ouă și, după ce ai consumat o parte din ele, să le refolosești pe celelalte, ai grijă ca acestea să fie adăugate într-un preparat care se consumă rece. Așadar, este preferabil să consumi ouăle fresh, pentru că te poți bucura de mirosul, textura și aroma lor. Iar reîncălzite, ouăle elimină o serie de toxine care pot deveni periculoase pentru organism.

Citește și: Alimente bune pentru dantură

Sfecla roșie

Sfecla roșie nu este doar o legumă delicioasă, ci una extrem de benefică pentru organism. Datorită proprietăților sale, sfecla roșie este folosită și în medicina alternativă, fiind o sursă esențială de nutrienți și antioxidanți. Însă, într-o cantitate mică, sfecla roșie conține și nitrați și, pentru că sunt dăunători organismului, cel mai bine este să evitați să o recîncălziți. Cea mai bună formă în care poate fi consumată sfecla roșie este crudă. Nutriționiștii recomandă consumul de sfeclă roșie în sucuri, smoothie-uri sau salate.

Iată și alte alimente care sunt toxice dacă le reîncălziți!

Ciupercile

Cel mai indicat este să consumi ciupercile imediat după ce le-ai gătit. Dacă vrei să le consumi și a doua zi nu le mai încălzi. Mai bine mănâncă-le reci, deoarece acestea conțin proteine care s-ar putea modifica la un nou contact cu temperaturile înalte. Iar asta ți-ar putea face rău: poți face indigestii sau enterocolite.

Cartofii

La fel se întâmplă și în cazul cartofilor. În momentul în care i-ai reîncălzit, aceștia devin toxici și îți pot provoca indigestii. Cel mai indicat este să-i consumi în momentul în care i-a gătit sau… reci.

Carnea de pui

Poate ai observat în momentul în care ai mâncat pui reîncălzit că acesta are un alt gust. Nu doar aroma se schimbă atunci când expui din nou la temperaturi ridicate puiul, ci și compoziția proteică. Așadar, consumă puiul fie rece, fie încălzit la o temperatură foarte mică.

Foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!