Dietă: Totul despre carnea de curcan

De Libertatea pentru femei pe

De ce este atât de bună carnea de curcan şi ce o face să fie deosebită? Cât de des ar trebui consumată? Medicul nutriţionist Anca Pantea-Stoian ne explică beneficiile acestei delicatese.
Datorită conţinutului său nutritiv special, carnea de curcan este ingredientul ideal, atât pentru cei care vor să mănânce sănătos, cât şi pentru gurmanzi. În acelaşi timp, trebuie să se ţină cont de faptul că vorbim despre o pasăre pretenţioasă care are, la rândul său, nevoie de un stil de viaţă sănătos. Pentru a beneficia de calitate, contează foarte mult modul în care sunt crescute păsările: fără E-uri, adaosuri, conservanţi sau diverşi hormoni.

►Porţia recomandată: 250 g

Conținutul bogat de proteine, mai exact de 22 g pentru 100 g carne, asigură buna funcționare a organismului și are efecte inclusiv pentru sănătatea pielii, a unghiilor și a părului. Este recomandat să consumăm o cantitate de 200-250 g de carne de curcan pe zi. În plus, complexul de vitamine B (B1, B2, B6) asigură o bună protecție anticolesterol, dar şi la funcționarea sistemului nervos. Carnea de curcan conține suficient zinc astfel încât să o plaseze printre cele mai bune alimente în stimularea imunitară, iar conținutul de fier o recomandă printre tipurile de carne care ajută organismul împotriva anemiei. Curcanul asigură sănătatea aparatului cardiovascular, prin conținutul scăzut de colesterol. Este un produs indicat în diversificarea alimentației copiilor, deoarece are o calitate mai bună, are mai puține toxine și este mai ușor de digerat. Un alt lucru important este că ajută la combaterea insomniei prin prezența triptofanului, care se află doar în carnea de curcan. De asemenea, crește secreția de testosteron, fiind benefică pentru bărbații de peste 35 de ani, pentru combaterea infertilității.

PREPARATE CREATIVE

Chef Daniel Wendorf recomandă pieptul de curcan în stil Vitello Tonnato, mai exact felii reci de curcan gătit la cuptor, marinate cu dressing franțuzesc și ton. Feliile pot fi folosite rapid pentru prepararea sandviciurilor.
De asemenea, carnea de curcan poate fi gătită în hârtie pergament, în suc propriu și cu dressing de legume. Peste friptura de curcan și legume se toarnă puțină supă făcută din oasele de curcan. Supa de bază se poate congela și poate fi pusă chiar în forme pentru gheață și folosită, la nevoie, în cantitate mică. Este un fel de mâncare foarte sănătos, care poate fi gata în 15 minute.

ALIMENT INTELIGENT

Ce spune dr. Anca Pantea-Stoian, nutriţionist pentru brandul Peneş Curcanul? „Carnea de curcan este un aliment «inteligent», care stimulează starea de bine. Explicația este simplă: principala calitate a cărnii de curcan este conținutul însemnat de triptofan, un aminoacid esențial capabil să stimuleze «hormonul fericirii» (dopamina). Pentru că este săracă în grăsimi, carnea de curcan se poate adapta oricărei diete: de la cele pentru slăbit, la cele de menținere, în alimentația copiilor, în dietele de curăţare digestivă”.

Pentru Craciun, incearca sa faci si o piftie de curcan!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro