Sex din obligaţie – un calvar greu de suportat în cuplu

De Lumea Femeilor pe
Sex

Cu timpul, apetitul sexual al celor doi nu mai e la fel. Cum să-i spui că nu ai chef? Trebuie să accepţi să faci dragoste din datorie? Iată întrebări care vin mai ales din partea femeilor
Multe din străbunicile şi chiar bunicile noastre făceau dragoste din datorie. Simplificând mult, putem spune că totul se petrecea când voia bărbatul, fără tandreţe, fără prea multe mângâieri. Răbdau în tăcere, pentru că tabuurile şi rigiditatea moravurilor epocii le împiedicau să vorbească deschis despre calvarul vieţii lor intime. Să se împotrivească vreuna şi să se abată de la regulă? Doamne fereşte! Era imediat pusă la stâlpul infamiei, deoarece un astfel de comportament era socotit un mare păcat. De altfel, educaţia lor se axa pe „împlinirea menirii femeii“, aceea de a aduce copii pe lume, de a-i creşte şi de a avea grijă de casă. Restul nu conta. Aşa că acceptau să facă dragoste din datorie. De ce am adus în discuţie acest aspect umilitor din viaţa sexuală a bunicelor? Dintr-un motiv foarte simplu: tot ceea ce au trăit ele s-a constituit într-un bagaj sexual pe care ni l-au transmis nouă, prin mamele noastre. Deşi vremurile şi moravurile s-au schimbat, multe dintre noi mai aud o voce de demult care le şopteşte: „Ai grijă, trebuie să-ţi faci datoria faţă de soţ…“ Societatea industrială a suscitat apariţia «cuplului-celulă», a cuplului centrat pe el însuşi şi care se distanţează de tabuurile familiei şi ale religiei, a cuplului în care cei doi parteneri sunt totul unul pentru altul. Noţiuni ca intimitate, tandreţe, complicitate, plăcere împărtăşită, comunicare, romantism au căpătat noi conotaţii. Într-un astfel de context, se „decretează“ că partenerul trebuie să ne satisfacă toate nevoile şi viceversa. Dar viaţa în doi este plină de capcane. Astfel, după un anumit interval de timp petrecut în comun, în relaţia de cuplu se insinuează vechea noţiune de „datorie“: trebuie să-i aduci plăcere celuilalt cu orice preţ, este imperios necesar să atingi orgasmul şi să-i dovedeşti că este un bun amant. Ba mai mult, trebuie să răspunzi nevoilor lui sexuale pentru că nu vrei să-l pierzi, împingându-l să caute plăcerea în altă parte.

Nevoi diferite

Decalajul dintre nevoile sexuale ale bărbatului şi ale femeii se manifestă destul de frecvent, mai ales după câţiva ani trăiţi în comun sau în perioada de criză. Un bărbat, chiar dacă e îngrijorat sau enervat în urma unei dispute cu partenera, când ajunge în dormitor poate face dragoste. Ba chiar asta îl destresează. Pe când o femeie are nevoie de un climat de încredere, de complicitate pentru a se abandona plăcerii. Dacă este preocupată de ceva sau dacă s-a certat cu partenerul, nu va manifesta o prea mare atracţie faţă de acesta. În caz că acceptă, femeia o face doar pentru a-i face plăcere partenerului, pentru că îl iubeşte, pur şi simplu. Dar, atenţie! Când aceasta devine o corvoadă, relaţia este în mare pericol.

În numele dragostei,trebuie să accepţi orice?

Răspunsul este NU! O femeie forţată să participe pasiv la un act care nu numai că nu-i oferă nici o plăcere, dar îi şi repugnă, ori va deveni neurastenică, ori îşi va găsi un amant. Femeia, în general, nu îşi înşală soţul decât atunci când „datoria conjugală“ devine o corvoadă de nesuportat.

Este egoist din punct de vedere sexual

Plăcerea ta? Nu-i problema lui! Eşti soţia lui şi nu mai consideră necesar să-ţi trezească dorinţa spunându-ţi vorbe dulci, mângâindu-te. Trece direct la acţiune, uitând, pur şi simplu, că nu e singur în timpul actului sexual. Te supui ca să nu dai naştere unor discuţii neplăcute sau pentru că „aceasta-i datoria ta conjugală“. Este jenant, frustrant, chiar umilitor, astfel încât nu spui nimănui.

Ce ai putea face?

În primul rând, nu simula! Partenerul tău şi-ar putea închipui că nu ai nevoie de preludiu şi că totul e în regulă în relaţia voastră. Într-un fel sau altul, trebuie să-i spui ce doreşti de la el. Altfel, va veni o zi în care, indignată de tratamentul incalificabil la care te supune partenerul, nu-ţi vei putea ascunde dezgustul pentru raportul sexual şi îl vei respinge. Aşa că dăruieşte-i din vreme – de ce nu? – un ghid al amantului bun sau o lucrare de specialitate din care să se inspire.

Nu se gândeşte ecât la sex

„Soţul meu vrea să facă dragoste la orice oră din zi şi din noapte, indiferent dacă am sau nu am chef. Am ajuns să-mi caut de treabă până când adoarme el. Am o întreagă colecţie de tertipuri prin care încerc să scap de această corvoadă. Îmi reproşează că nu-l iubesc şi, de cele mai multe ori, îi cedez ca să am linişte în casă“, ne mărturiseşte o cititoare.

Ce ai putea face?

Liniştea pe care o dobândeşti prefăcându-te că totul este în regulă este doar aparentă. Mai devreme sau mai târziu, vei cădea pradă în plasa propriilor minciuni. Cel mai bine este să-i spui ce te nemulţumeşte la el. Aminteşte-i că, în materie de sex, calitatea nu rimează cu cantitatea. Prin urmare, cere-i să faceţi dragoste de mai puţine ori, dar cu tandreţe, consacrând mai mult timp preludiului… Găseşte un tertip şi fă-l să citească zicala: „Soţul brutal pregăteşte triumful amantului delicat“.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro