Cuplu: Doar femeile sunt de vină?

De Lumea Femeilor pe

În viaţa de cuplu e greu să scapi de reproşuri, fie că le faci, fie că le primeşti. Culpabilizarea este practic inerentă vieţii în doi. Dar iată ce tip de reproşuri avem noi şi ei.

A face reproşuri, o tendinţă feminină?

“Tu nu speli vasele niciodată!”, “Ai fi putut să te gândeşti şi singur la asta!”, aceste critici ne otrăvesc viaţa de cuplu? Cu puţină obiectivitate, ar trebui să ne punem întrebarea dacă reproşurile făcute partenerului sunt legitime, dacă nu cumva suntem prea idealiste sau prea exigente. Cu atât mai mult când el nu are tendinţa să ne reproşeze o scăpare de-a noastră. “Te vezi prea des cu prietenii, arunci şosetele peste tot, nu-mi faci niciodată surprize…etc.” Aşadar, psihologii au constatat că noi, femeile, avem tendinţa să ne bombardăm partenerul cu astfel de reproşuri. Acest lucru e strâns legat de evoluţia cuplului din ultimele decenii, şi anume de apariţia femeii de carieră, o femeie performantă, dornică să egaleze bărbatul în multe domenii. Un lucru pozitiv pentru profesie, dar mai puţin benefic în cadrul unui cuplu, pentru că orgoliul bărbatului e rănit (mai ales când i se spune ce are de făcut). Un soţ echilibrat, mai sigur pe el, acceptă mai uşor să aibă o soţie de succes, ceilalţi se simt zdrobiţi de puterea femeii.

Surmenajul = cauza principală

Să nu uităm că tipul de femeie emancipată, liberă, independentă şi sigură pe ea este departe de a corespunde tuturor femeilor. Multe nu vor să aibă un rol în afara casei şi rămân casnice. Azi femeile, mai ales cele de la oraş, vor să fie şi prietenă, şi soţie, şi mamă, dar să aibă şi carieră. Sentimentul de vinovăţie apare la femei tocmai din neputinţa de a face toate aceste lucruri la fel de bine. Obosite, uzate de atâta muncă, e mai simplu să dea vina pe partener: că nu face îndeajuns pentru casă, că nu le ajută etc. Pe scurt, ele reproşează că ei nu sunt ca noi. Un raţionament tipic feminin e de a-şi culpabiliza partenerul că stă prea mult la serviciu, deci nu se ocupă deloc de casă. Ce facem, de fapt? Ne vărsăm
frustrările pe partener. Trebuie să înţelegem că femeile simt nevoia de a se simţi în siguranţă, spre deosebire de bărbaţi care au nevoie înainte de toate să fie încurajaţi. Această diferenţă naşte dificultăţi de comunicare. De unde reproşurile: “De ce nu-mi vorbeşti, de ce nu-mi spui şi mie?”. Când te “baţi”
pen-tru asemenea lucruri înseamnă că vrei să eviţi problemele mai mari.

Şi bărbaţii au partea lor de vină…

Sigur, poate nu atât de frecvent ca noi şi nu în acelaşi fel. În general, reproşurile făcute de ei sunt de ordin sexual. Noi ne mulţmim cu mângâieri, gesturi tandre, dar pentru ei aceste lucruri sunt insuficiente, chiar frustrante. De aici apar neînţelegeri privind viaţa sexuală. E ca un cerc vicios: femeia, surmenată, îi reproşează bărbatului că nu face destule lucruri, iar el că nu vrea să facă dragoste…
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro