Trag o fuga până la mare… în 2 timpi și 3 mișcări

De Irina Markovits pe
Am întâlnit femei care sunt mulțumite și relaxate cu un bagaj minim, atunci când pleacă în vacanță: un pantalon scurt, o rochie maxi și o rochie pentru plajă, două tricouri, un costum de baie, o cămașă din in, un cardigan sau un pulover pentru seri răcoroase, o eșarfă, șlapi, o pereche de teniși din pânză, o pereche de gladiatori, ochelarii de soare, pălăria… și atât.

Le admir, vă spun sincer. Cu toate eforturile mele, sunt departe de această performanță. Nu sunt nici atât de disciplinată, nici o minimalistă hardcore. Pot să-mi strâng rapid lucrurile și să le împachetez într-o geantă weekender pentru o vacanță impromptu, dar nu mă pot împiedica să tot adaug (și apoi să elimin) diverse. E vorba de plăcerea de a purta ceva anume, de bucuria de a avea din ce să aleg, de siguranța emoțională oferită de posibilități, cireașa de pe tort… Nu, nu ajung să îmi îndes chiar întreaga garderoba într-o geantă, dar oh, cât îmi doresc să ajung să port tot ce împachetez!

Săptămâna trecută, luni, m-am hotărât să las gălăgia Bucureștiului în urmă și să fug 3 zile la mare. Zis și făcut, ocazie cu care am gândit, sumarizat și testat 4 reguli pentru un bagaj făcut rapid dar „eficientizat” maxim.

Regula #1: Împachetați doar haine care vă plac cu adevărat!

Nu vi s-a întâmplat niciodată să luați cu voi piese care altfel vă lasă indiferente? Un tricou oarecare, o rochie a cărei nuanță s-a fânat în timp… Le-ați păstrat pentru „nu se știe niciodată” sau „doar pentru vacanță”. Le puneți în geamantan cu speranța că, o dată ajunse la destinație, vor mai fi purtate o ultimă dată, poate cu sentimentul că, într-un final, mica voastră investiție stilistică se amortizează, că ulterior vă veți putea despărți de ele fără regrete. Greșit. Acasă, ele rămân îngropate în fundul dulapului. În vacanță, vor rămâne ultimele pe raft sau nedespachetate, în valiză. După ce ați făcut o primă selecție a hainelor ce vor compune o ținută, triați drastic. Vă garantez că nu aveți nevoie să vă schimbați de trei ori pe zi, și nimeni nu observă dacă purtați aceeași rochie de câteva ori într-o săptămână. La urma urmei, o purtați până la plaja și înapoi.

Regula #2: Imaginați-vă acolo!

Dacă urmează să petreceți două săptămâni la Punta Cana sau în Vama Veche, nu aveți de ce să luați cu voi sandalele cu toc înalt, rochia elegantă cu volanașe, geanta urbană, fondul de ten, ondulatorul, fierul de călcat, 5 perechi de cercei și două parfumuri. Fiți rezonabile. Călătoriți doar cu îmbrăcăminte pe care o veți purta cu adevărat acolo și cu minim de accesorii. Nu vă faceți bagajul pentru „posibilitatea unui vis”.

Regula #3: Alegeți piese cât mai adaptabile!

Selectați haine care pot fi conjugate și declinate în nenumărate variante, ca să le puteți transforma în funcție de momentul zilei, locație, context, temperatură. De pildă:

– sutienul-bustieră sau maieul unui tankini, care pot fi purtate în rol de top, cu un pantalon scurt, cu un palazzo sau un jeans alb

– o cămașă din denim, care poate fi purtată pe post pe jachetă într-o seară mai răcoroasă

– o cămașă supradimensionată subțire și fină, din in sau modal, care poate înlocui rochia de plajă dar merge purtată și deschisă, cu o fustă sau un pantalon scurt

– o rochie lungă și ușoară sau o salopetă lejeră, care pot trece de la o ținută de zi la una de seară, doar cu ajutorul accesoriilor

– o eșarfă colorată, suficient de mare cât să facă oficiile unui pareo pe timp de zi și a unui turban pe timp de seară

Regula #4: Organizați-vă geanta de voiaj!

Așezați tot ce este greu (cărți, încălțăminte, trusa de toaletă) la fundul genții sau repartizați-le pe laterale. În locul unei enooooorme truse de toaletă, împărțiți produsele din 2, 3 sau 4 truse mai mici: una pentru produsele de plajă, a doua pentru produsele cosmetice, a treia pentru produsele de machiaj, a patra pentru medicamente. Rulați hainele, în loc de a le împături; vor ajunge mai puțin șifonate la destinație. Folosiți cât mai multe dintre spațiile goale: șosetele rulate introduse în teniși, maieurile rulate în colțurile genții, o eșarfă înfășurată în jurul încărcătoarelor de telefon… Folosiți-vă de geanta de plajă drept geanta de umăr (iar dacă vrei să fii ultra-șic în vara asta, alege un coș din rafie drept înlocuitor al genții de plajă/umăr). În sfârșit, nu uitați să luați o pungă sau un săculeț pentru rufele murdare.

Voi cum vă descurcați cu împachetatul bagajelor? Sunteți minimaliste sau înghesuiți întreg dulapul într-o valiză?

Pe Irina Markovits o găsiți pe www.stylediary.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro