2% de fericire

De Noemi Meilman pe
În ultima vreme m-am tot întâlnit cu prieteni sau cunoștințe care își pregăteau conștiincioși formularele de declarație de venituri și se gândeau unde să își doneze cei 2% din impozitul pe venit.

Dacă citești acest material, am pentru tine câteva sugestii.

Noemi Meilman - text pentru prietenii Unica

În primul rând este bine să donezi cei 2%, pentru că altfel această sumă va ajunge în niște buzunare fără fund și poți să fii sigură că nu vor beneficia de ei spitalele, școlile și nu se va construi nici măcar jumătate de kilometru de autostradă. Și nici nu se vor înălța școli profesionale pentru copiii din centrele de plasament, care, odată ieșiți din globul de sticlă ciobită al sistemului, nu vor ști încotro să se ducă.  Vreau să mă opresc aici, pentru că prefer să folosesc cât mai puțin „NU” în textele mele.

Dacă te-am convins să donezi cei 2% din impozitul pe profit, am pentru tine o listă scurtă de sugestii. Fiecare organizație îmi este cunoscută și știu că banii primiți sunt folosiți pentru cauză în proporție de 100% și mai mult: toți cei implicați vin cu bani și cu alte resurse de acasă.

  1. Hospice Casa Speranței. Echipa de acolo (și aici mă refer la echipa de comunicare, că medicii și asistentele sunt oricum dedicați și ocupați până peste cap) face muncă de teren și de birou până la epuizare, creează evenimente de conștientizare. La ora la care scriu acest text, cel mai probabil că oamenii de la Hospice sunt într-o fabrică din București sau din Cluj, cu formularele în brațe și conving cât mai mulți oameni să doneze cei 2%. Anul trecut, din toți banii strânși de Hospice în urma redirecționării celor 2% din impozit au fost acoperite cheltuielile pentru 15,000 de vizite la domiciliul pacienților. Aici este site-ul Hospice, unde puteți afla toate detaliile și să citiți despre campaniile lor minunate.
  1. Centrul de adopții canine și feline Iubirrre. Îi cunosc pe acești oameni fantastici de peste 6 ani. Am făcut Book Cover Tee împreună. Salvează și dau spre adopție animale abandonate și, cu toate că nu au o misiune ușoară, știu să își păstreze zâmbetele de fiecare dată. Banii adunați anul trecut din completarea formularelor cu 2% au asigurat doar jumătate din cheltuielile dintr-o lună (au fost strânși 2,000 de lei, iar cheltuielile lor lunare ajung la 1.000 de euro). Aici este site-ul Red Panda (Iubirrre) orice ajutor este de folos. Mai ales cei 2% pe care îi poti direcționa către ei.
  1. Asociația pentru protecția animalelor ROBI, care, la fel ca și cei de la Red Panda, salvează animale fără stăpân, pe care le poți lua acasă sau să le adopți de la distanță. Aici este un link cu mai multe detalii.
  1. Pe inimoșii de la Kola Kariola i-am cunoscut în decembrie trecut, la un eveniment al celor de la Raymond’s. Poți redirecționa și către această fundație cei 2%, voluntarii de acolo fac o treabă extraordinară.
  2. 0Nu în ultimul rând, poți să optezi ca cei 2% să meargă către SOS Satele Copiilor România. Așa îi vei susține pe cei 200 de copii și adolescenți care cresc și se dezvoltă în cadrul acestei asociații.

Ai timp până la începutul lui mai să te hotărăști. Eu ți-am dat cinci opțiuni, toate validate de mine și de încredere. Din experiența personală pot să îți spun că te vei simți bine după ce vei alege și vei completa formularul.

Fii bună. Pe curând! Noemi

Foto: arhiva personală, Cătălin Georgescu

Citește și – It’s cold outside, baby

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro