Cum alegi un câine pentru copilul tău? Sfaturi de la un dresor

De Revista Unica, pe Ultimul update Vineri, 11 septembrie 2020, 12:04
Mihai Nae, unul dintre cei mai apreciați și titrați dresori canini de la noi din țară, oferă câteva sfaturi celor care vor să crească un câine și le spune părinților ce trebuie să aibă în vedere atunci când aleg un câine pentru copilul lor.

Mihai Nae se ocupă cu dresajul de câini de când avea 14 ani, iar în luna mai va merge la cursurile organizate in America de  celebrul Cesar Millan. Pe lângă tipsurile de alegere a unui câine de companie, Mihai Nae ne-a vorbit și despre sindromul câinelui mic, des întâlnit în relația câine-stăpân.

Cum ar trebui să aleagă părintii câinii pe care vor să îi faca cadou copiilor? Există niște criterii bine stabilite?

În primul rând, trebuie să luăm în calcul timpul pe care îl avem de oferit câinelui, vârsta copilului cât și dacă acesta este alergic sau nu la părul sau la saliva de animale. Și locuința ar fi important de luat în calcul. Deși, orice rasă, în opinia mea, se poate adapta foarte bine la bloc. În orice situație există opțiune.

Care sunt cele mai potrivite rase de câini pentru copii?

Dacă vorbim de rase de talie mare, recomand Bulmastiful și Ciobănescul Elvețian, însă femela de Ciobănesc German ocupă primul loc în topul preferințelor mele.

Cum influențează un animal de companie creșterea și educația copilului?

A responsabiliza un copil cu o sarcină deloc ușoară, ținând cont că educația și întreținerea câinelui este vitală, nu poate fi decât un lucru curajos care, din proprie experiență, cred că îl va face pe cel mic mai conștiincios și mai atent în general la detalii, lucru important în luarea deciziilor corecte într-un mod rapid, dezvoltând spiritul de reacție.

De la ce vârste se pot dresa câinii?

Vârsta ideală ar fi între 3 și 4 luni.

Ce înseamnă „sindromul câinelui mic“ și cum se manifestă?

Este o afecțiune psihică ce se datorează lipsei de educație canină. Aceasta se manifestă la câinii de talie mică, ei arătând un grad de agresivitate care, în timp, pune mari probleme atât stăpânilor, cât și celor care îi înconjoară.

Este periculos în preajma unui copil?

Da, este periculos pentru copiii din casă, cât și pentru adulții ce conviețuiesc cu respectivul patruped.

Ești primul român care va participa la cursurile lui Cesar Millan. Cum ți-a venit această idee?

Sunt pasionat de psihologia canină și vreau să schimb mentalitatea românului cum că te poti lipsi de un câine care are ceva probleme de comportament, probleme care poate exista chiar din vina stăpânului. Vreau să se înțeleagă că dresorul nu bate câinii și că educația unui câine este la fel de importantă  cum este și pentru un copil. Că trebuie să îi dedici timp și că dresajul este o formă de organizare și o formă de comunicare care impune reguli și limite. Și cred că reușesc, deoarece, când mă contactează oamenii pentru câinii cu probleme de comportament mai mult sau mai putin grave, încep prin a spune „Probabil e vina mea pentru că….“, lucru care mă bucură, pentru că înseamnă că oamenii încep să-și dorească să recupereze câinele și nu să-l îndeparteze.

Citește și – Cât de bine îți cunoști câinele? 5 mituri demontate despre cel mai bun prieten al omului

Citește și – Imagini inedite cu Emmanuel Macron: a fost făcut de râs de câinele său în timpul unui interviu oficial

Citiți și care sunt cele mai bune trucuri pentru dresaj canin, pe Libertatea.ro

Care sunt cele mai populare rase de caini și cum se îngrijesc.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!