5 sfaturi pentru o bucătărie ușor de întreținut, utile oricărei gospodine

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 04 august 2021, 13:26

Fie că îți amenajezi și utilezi bucătăria pentru prima data sau îți dorești o renovare, nu lua în calcul numai aspectul. Curățenia din bucătărie îți poate răpi mult timp, așa că e bine să o organizezi în așa fel încât să îți faci treaba mai ușoară timp de ani întregi. Iată cum poți amenaja o bucătărie cu design modern, care să fie ușor de curățat și întreținut:

  1. Chiuveta

Din cauza vaselor murdare, zona chiuvetei devine cu ușurință una pe care trebuie să o cureți frecvent. O chiuvetă de calitate trebuie să fie rezistentă și ușor de curățat. Aceste caracteristici nu sunt, de cele mai multe ori, valabile pentru chiuvetele superbe din bucătăriile care pot reprezenta adevărate exemple de design interior. Acestea sunt deseori realizate din materiale mai puțin rezistente, cum ar fi steatitul, care poate crăpa atunci când intră în contact cu apa aproape de temperatura fierberii.  

Un material ideal pentru o chiuveta de bucatarie simplu de curățat și întreținut poate fi inoxul, dar și anumite materiale compozite. Inoxul nu este pretențios la soluțiile de curățare folosite și este un material neporos, care nu acumulează repede mizeria. Totodată, e preferabilă o chiuvetă mai adâncă, pentru a evita să stropești bucătăria atunci când speli vasele.

  1. Peretele din zona blatului

O altă zonă care se murdărește imediat în bucătărie este cea a pereților, în special cea de lângă blat, aragaz și chiuvetă. De aceea, nu este o idee bună să alegi tapet sau vopsea pentru pereții din bucătărie. Acestea au modalități de curățare foarte limitate și se vor uza oricum foarte rapid. Cea mai populară opțiune pentru pereți ușor de curățat este faianța, dar e bine de știut că nu este singura. Poți opta și pentru panouri din inox, pentru un aspect modern sau industrial, sau sticlă, care poate fi mai versatilă în materie de stil.

  1. Aragazul

De câte ori nu se întâmplă să dea în foc cafeaua sau să stropești cu sos aragazul atunci când gătești? Indiferent cât de atentă ai fi, aragazul este una din electrocasnicele care se murdăresc imediat dacă gătești frecvent. De aceea, atunci când cumperi un aragaz, analizează plita sa. Dacă suprafața este plată, iar ochiurile sunt ușor de scos și pus la loc, aragazul va fi ușor de curățat. Ferește-te de plitele cu multe denivelări, detalii și zone unde se poate acumula ușor murdăria. Totodată, e bine să afli cât de rezistent este materialul plitei: nu vrei să o zgârii din greșeală când te confrunți cu murdărie mai greu de îndepărtat.

  1. Organizarea bucătăriei

Nu ar trebui să te gândești doar la cât de ușor va fi să cureți bucătăria odată ce este gata, ci și cum să faci astfel încât curățenia să se păstreze pentru mai mult timp. De obicei, cea mai mare mizerie se face atunci când gătești și te miști între chiuvetă, blat și aragaz, potrivit Better Homes & Gardens. Prin urmare, acestea trebuie plasate strategic, cât mai aproape unele de altele. La casele cu bucătării spațioase, poate fi o idee bună o insulă. Totodată, nu uita de amplasarea coșului de gunoi: în cele mai multe cazuri, locul potrivit pentru acesta este sub chiuvetă.

  1. Culorile bucătăriei

Unele culori scot în evidență defectele camerei – inclusiv petele pe care nu ai reușit să le cureți încă. Pe un blat alb sau negru petele, zgârieturile și orice alte imperfecțiuni sunt mai ușor de sesizat. O culoare neutră, precum griul, are un efect mai blând. Nuanțele deja clasice de maro, bej sau crem pot fi o opțiune mai bună. În plus, te poți inspira din culorile din tendințe, evitându-le pe cele dure pentru imperfecțiuni. În 2018, o opțiune interesantă și ușor de întreținut în bucătărie este culoarea teracotei.

Pentru a te ajuta la gătit, uite cum măsori ingredientele în bucătărie!

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!