Un tânăr din Craiova şi-a adus părinţii înapoi în ţară după ce a dat viaţă unei afaceri de zeci de mii de euro

De Ioana Tătaru, pe Ultimul update Marți, 16 octombrie 2018, 14:48
Alexandru Drăghici, un tânăr student la Facultatea de Agronomie din Craiova, a început o afacere cu un soi de căpșune care au rod din aprilie până cade prima zăpadă. Afacerea s-a dovedit foarte profitabilă și cu ajutorul ei, tânărul a reușit să își aducă părinții înapoi în România, dupa 12 ani de muncă în străinătate.

Îmi doream enorm să-mi aduc părinţii acasă”

Familia Drăghici, din comuna doljeană Mârşani, a început afacerea cu căpşune în urmă cu patru ani. Ideea i-a venit lui Alex, fiul soţilor Drăghici, student la Facultatea de Agronomie din Craiova: Îmi doream enorm să-mi aduc părinţii acasă. Timp de 12 ani, eu şi fratele meu nu i-am avut lângă noi. Au muncit 12 ani în Italia, au pus ban pe ban pentru ca noi să avem un trai mai bun. Mereu când le spuneam să vină acasă îmi spuneau că nu au ce să facă aici, că e imposibil să câştige banii pe care îi câştigă în străinătate”, a povestit Alex pentru Adevarul.

Tânărul știa că își poate aduce părinții în țară doar dacă le spune că acasă pot demara împreună o afacere profitabilă

Studentul ştia că își poate aduce părinţii în ţară decât dacă le spune că acasă pot demara împreună o afacere profitabilă, în domeniul agriculturii. A început să studieze și a descoperit un soi care dă rod tot timpul anului, gândindu-se că oricine și-ar dori să mănânce căpșune toamna sau iarna, nu din sere, ci direct de pe camp. Astfel, părinții tânărului – Bety și Florin Drăghici au revenit acasă și au început afacerea de familie. Au închiriat în comuna Mârşani 2 hectare de teren, lăsate în paragină. Banii economisiţi în Italia, 30.000 de euro, i-au investit în plante şi în instalaţiile de picurare.Capsune in luna noiembrie

În anul următor şi-au dat seama că afacerea era cu adevărat de succes: Am câştigat dublu. Nu ne venea să credem pentru că, sincer, eu am avut mari, mari emoţii. Îmi amintesc, la început, căpşunele au fost atacate de un gândac şi, într-o dimineaţă, am găsit toate plantele la pământ. Pe loc, i-am spus soţiei că nu rezist şi plec înapoi în Italia. Dimineaţa m-am hotărât şi seara eram în avion. Soţia şi copilul au reuşit să salveze cultura, mi-au trimis poze şi m-am întors acasă”, a declarat Florin Drăghici pentru Adevarul.

 

Capsune in Aprilie

Când au văzut că afacerea este profitabilă, soţii Drăghici au mai închiriat 3 hectare de teren. Producţia anuală de căpşuni este acum de 35 de tone la hectar. Familia Drăghici munceşte acum pe câmpul de la Mârşani – tatăl are grijă de cultură, mama vinde căpşunele în piaţă, iar fiul se ocupă cu promovarea afacerii: Oamenii mă cunosc acum în Piaţa Mare din Craiova. La început mă întrebau de unde le aduc, din Spania? Acum ştiu că sunt căpşuni de Mârşani. În această perioadă, în octombrie, le vând cu 12 lei/kilogram şi au mare căutare”, a declarat Bety Drăghici. Alex se gândeşte deja să-şi extindă afacerea! Are multe cereri din ţară, a început să intre cu marfa şi în supermarketuri, dar ce este cel mai important pentru el în acest moment este să reuşească să acceseze fonduri europene.

Citește și: Cine este românul care a uimit America prin modul originial în care își alege angajații

Un student de 23 de ani a devenit tată și bunic în aceeași zi. Cum a fost posibil

Sursă: Adevarul.ro

Sursă foto: Facebook, Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!