Cum să te îmbraci la interviul de angajare

De Unica.ro pe

Este foarte important ca ţinuta pe care o alegi să fie potrivită cu postul pentru care aplici pentru că şi acest aspect face diferenţa între tine şi un alt candidat la fel de bun.

În condiţiile actuale ale pieţei muncii nimeni nu îşi doreşte să fie respins din cauza criteriilor vestimentare. Pe lângă experienţă, studii şi anumite cunoştinţe, un rol foarte important la interviul de angajare îl are felul în care te îmbraci pentru că şi acest lucru „spune” ceva despre personalitatea ta.

De evitat culorile stridente

De exemplu, dacă vrei să aplici pentru un post în vânzări, vestimentaţia pe care o porţi trebuie să fie impecabilă, eventual formată dintr-un costum din culori plăcute care ar fi de preferat să nu fie stridente. „Foarte importante însă la un interviu sunt şi aspectele ce ţin de păstrarea contactului vizual cu partenerul de discuţie, ora la care ajungi, felul în care strângi mâna, felul în care închei întâlnirea, chiar şi modul în care stai în scaun”, atenţionează specialistul în limbaj nonverbal Dan Andrei.

Costum deux-pieces şi puţine bijuterii

Dacă mergi la interviu pentru o  poziţie de junior într-un call center, e posibil ca recrutorul să nu acorde o atenţie foarte mare la felul în care eşti îmbrăcată, însă asta nu înseamnă că te poţi prezenta într-o ţinută total nepotrivită.

Dacă te duci la un interviu pentru un post de junior în departamentul de marketing, ceea ce poate presupune  întâlniri cu persoane dinafara organizaţiei, cu siguranţă trebuie să acorzi mai multă atenţie felului în care te îmbraci. „Ar trebui să îmbraci un costum deux-pieces în culori neutre care nu va da greş”, spune Dan Andrei.

De mult este cunoscut faptul că pentru doamne, ţinuta potrivită la un interviu este costumul din două piese. Poţi purta un deux-pieces format din fustă şi sacou sau pantalon şi sacou.

În privinţa bijuteriilor este recomandat să porţi accesorii asortate atât personalităţii tale, cât şi costumului pe care îl îmbraci. Totuşi, nimic nu este indicat sa fie în exces.

Pantofi de calitate şi culori alese cu grijă

Se spune că de cele mai multe ori picioarele şi pantofii spun mai multe decât orice altceva despre om. Negrul, maroul, bleumarinul închis şi machiajul subtil transmit recrutorului profesionalism şi încredere. Când mergi la un interviu ar fi bine să te machiezi foarte subtil, cât mai aproape de natural şi să porţi bijuterii simple, dar de efect. De preferat cercei de perle, colier perle, sau un set de aur ori argint ales cu mult bun gust. De impact poate fi şi un accesoriu gen eşarfă, care transmite feminitate şi eleganţă.

Imaginea personală, foarte importantă

Se spune că haina îl face pe om şi felul în care se îmbracă relevă multe despre personalitatea sa. „Imaginea personală este extrem de importantă pentru că arată cât de multă importanţă îşi acordă. Cei care sunt atenţi cu acest aspect transmit managerilor că se pot ocupa la fel de atent şi de companie”, explică Dan Andrei.

Cum să alegi hainele?

Îmbrăcămintea pentru interviul de angajare trebuie aleasă după criteriul „ce ma avantajează”, pentru ca ea să reflecte personalitatea ta. Când eşti în timpul unui interviu, trebuie să fii cât mai relaxată posibil, iar o vestimentaţie potrivită te poate ajuta în acest sens. Nu este recomandat să porţi un costum nou pentru că senzaţia pe care o vei avea, va fi că acesta este străin de tine. O fustă nouă, un costum nou sau o pereche de pantofi noi ar putea să-ţi creeze probleme.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro