Te ridici brusc din pat și ai dintr-odată senzația că totul se mișcă în jurul tău, că încăperea în care te afli se învârtește cu tine. Îți trebuie câteva secunde ca să-ți revii. Sau poate că te plimbi liniștit pe stradă și simți, din senin, o ușoară confuzie, o instabilitate și începi să te temi că ai putea să leșini. Exemplele pot continua, iar șansele ca și tu să fi trecut, la un moment dat, prin astfel de momente de amețeală, mai mult sau mai puțin intense, sunt mari. Amețelile în sine nu sunt întotdeauna un motiv de îngrijorare. Dar, atunci când încep să se repete sau când sunt însoțite și de alte manifestări, pot avea la bază o problemă medicală pe care te sfătuim să nu o ignori și să vezi un neurolog.
Ca să poți lua cele mai bune decizii pentru tine, trebuie să înțelegi mai întâi de ce apar amețelile, cum se manifestă și când este rezonabil să îți faci griji. Citește în continuare și descoperă câteva sfaturi importante de la specialiști.
Informează-te despre cauzele și factorii de risc în amețeli
Amețelile apar atunci când ceva afectează simțul echilibrului. Pentru ca acesta să rămână stabil, corpul are nevoie de un flux constant de informații provenite de la urechi, ochi, țesuturi și sistemul nervos central – care folosește toate aceste semnale pentru a-ți menține postura și coordonarea. Dacă fluxul este întrerupt, sistemul nervos central poate interpreta greșit informațiile primite, iar rezultatul este o senzație de instabilitate sau amețeală.
Afecțiunile urechii interne, precum vertijul paroxistic pozițional benign, nevrita vestibulară și labirintita, anumite infecții ale urechii interne, tumorile din urechea internă ș.a.m.d pot sta la baza amețelilor. Problemele cardiovasculare, care afectează circulația sângelui către creier, precum fibrilația atrială, hipotensiunea, ateroscleroza, pot fi alte cauze ale amețelilor. De asemenea, bolile sau tulburările neurologice – migrena, scleroza multiplă, boala Parkinson – pot influența echilibrul și provoca amețeli.
Amețelile mai pot fi determinate și de factori precum anxietatea, stresul, deshidratarea severă, hipoglicemia, răul de mișcare, precum și de consumul anumitor medicamente.
Învață ce să faci și ce nu, dacă ai amețeli
Dacă știi că ești predispus la amețeli, este extrem de important să înveți cum să reacționezi corect în momentele în care apar. Este recomandat să te așezi sau să te întinzi imediat ce simți că amețești, dar și să eviți să te ridici brusc. Mișcările lente, controlate, pot face o diferență reală.
Este la fel de important și să dormi suficient, să te odihnești bine. Hidratarea joacă, de asemenea, un rol esențial, iar exercițiile ușoare, cum sunt cele din yoga sau tai chi, pot ajuta la reglarea echilibrului și a coordonării. În cazul în care simți că pierzi ușor stabilitatea la mers, nu ezita să folosești un baston.
O idee foarte utilă ar mai fi și să îți faci locuința cât mai sigură împotriva căderilor. Îndepărtează obiectele de care ai putea să te împiedici, precum covorașele și cablurile electrice la vedere. De asemenea, folosește covoare antiderapante în cadă și pe podeaua de la duș. Asigură-te și că ai o iluminare bună în casă.
Specialiștii îți mai recomandă și să eviți condusul automobilelor, utilizarea utilajelor grele, precum și alte activități care implică un anumit nivel de risc, atunci când ai amețeli. De asemenea, e bine să stai departe de locurile aflate la înălțime, deplasările pe întuneric sau încălțămintea instabilă, cum sunt pantofii cu toc înalt. Toate acestea pot compromite echilibrul și cresc riscul de accidentare în timpul unui episod de amețeală.
Limitează consumul de cofeină, alcool, sare și tutun. Consumul excesiv al acestor substanțe îți poate agrava simptomele. Iar dacă amețeala este cauzată de un medicament, discută cu medicul tău despre reducerea dozei sau, după caz, chiar și oprirea în siguranță a tratamentului.
Mergi la medic dacă apar și alte simptome
Amețelile trec, de cele mai multe ori, de la sine și nu indică o problemă gravă. Însă sunt situații în care ele pot semnala o urgență medicală. Dacă, pe lângă senzația de amețeală, apar și alte simptome – cum ar fi dificultăți de vorbire, confuzie, amorțeli sau slăbiciune în brațe, picioare ori în zona feței – este esențial să te adresezi de urgență unui medic. La fel de important este să nu ignori tulburările de vedere, pleoapele căzute, senzația de leșin sau incapacitatea de a te menține în picioare sau în șezut. Respirația grea, febra, vărsăturile severe, durerile de cap sau cele din zona pieptului pot completa tabloul unei afecțiuni neurologice sau cardiovasculare care necesită intervenție imediată.
Acordă o atenție deosebită și acționează prompt în special dacă amețelile sunt însoțite de furnicături, dificultăți de înțelegere sau de pierderea coordonării, pentru că ar putea să indice un accident vascular cerebral (AVC). În astfel de situații, ba chiar și atunci când observi aceste simptome la o persoană apropiată, este vital să reacționezi cât mai repede și să mergi la medic, pentru că fiecare minut contează.
Ultima modificare mai 13, 2025 11:10 am