Weekend-ul îţi strică dieta

De Erika Chivu pe 29 ianuarie 2010

Ştim cu toatele ce înseamnă sărbătorile şi vacanţele pentru silueta noastră, dar cercetările demonstrează că weekend-urile sunt mult mai periculoase. Majoritatea oamenilor…
… mănâncă mai mult în zilele de weekend decât într-o zi lucrătoare, arată un studiu recent. În timpul săptămânii numărăm calorii, facem sport şi mâncăm sănătos, dar sâmbăta şi duminica ne convingem pe noi înşine că nu se întâmplă nimic rău dacă ne relaxăm un pic şi ne bucurăm de viaţa, deci şi de mâncare.

În zilele libere avem mai mult timp şi tindem să ni-l ocupăm gătind, apoi mâncând, ieşim la restaurant, mergem la film unde ronţăim floricele şi bem sucuri… scuze se găsesc multe. Cert este că puţini dintre noi reuşesc să mănânce sănătos sau să se ţină de dietă în weekend.
 
Un studiu american realizat la o universitate din Connecticut, a analizat jurnalele alimentare a peste 600 de persoane. Acestea au ţinut socoteala a ceea ce mâncau pe o perioadă de două săptămâni, după care cercetătorii au studiat modul lor de a se hrăni.

Ei au descoperit că oamenii tind să ţină seama de ceea ce mănâncă într-o zi. Dacă mănânci puţin la micul dejun, vei mânca mai mult la prânz. Iar dacă iei o gustare consistentă după-amiază vei mânca mai puţin la cină. În schimb, nu ne gândim la ceea ce mâncăm într-o săptămână.

Cea mai importantă descoperire este, însă, aceea că aproape toţi mâncăm mai mult în week-end.

În medie, subiecţii studiului american au consumat cu 37 de calorii mai mult în zilele de weekend. Surplusul provenea, de obicei, de la micul dejun, iar cercetătorii cred că oamenii alocă mai mult timp acestei mese într-o zi nelucrătoare, motiv pentru care şi mănâncă mai mult.

Problema este că cele 37 de calorii reprezintă doar o medie. Printre voluntari s-au numărat şi persoane care consumau cu 400 de calorii mai mult sâmbăta şi duminica. Ţinând seama de ceea ce mâncau într-o zi lucrătoare, aceste 400 de calorii reprezentau o creştere de 20%.

Aşa cum era de aşteptat, foarte mulţi voluntari au depăşit numărul de calorii necesare în timpul sărbătorilor. E vorba în special de acele sărbători în care mâncarea şi masa în familie joacă un rol important.

De exemplu, majoritatea partipanţilor mâncau cu aproximativ 150 de calorii mai mult într-o zi de sărbătoare, iar surplusul apărea la prânz. Dar au fost şi persoane care consumau 900 de calorii în plus.

Totuşi, cercetătorii nu sunt atât de îngrijoraţi în privinţa sărbătorilor. Weekend-urile sunt mai periculoase pentru siluetă dintr-un motiv evident: sunt mai multe într-un an.

Concluzia lor este aceea că ar trebui să ne impunem un anumit număr de calorii pe săptămână şi nu pe zi. Astfel, avem posibilitatea să ajustam dieta aşa încăt să ne permitem mici excese în weekend.  Ştii că ai tendinţa să mănânci mai mult în zilele libere? Atunci mai redu din caloriile consumate în zilele lucrătoare.

Foto: Shutterstock

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"