Totul despre Gheorghe Dinică

De Cristina Popa, pe

Ţi-a plăcut în „Filantropica”, l-ai urmărit pe scenă în „Take, Ianke şi Cadâr”, iar în ultimii ani a venit mai aproape de tine, fiind prezent pe micile ecrane în telenovele de succes .
Considerat unul dintre cei mai mari actori români, Gheorghe Dinică s-a născut pe 1 ianuarie 1934 în Bucureşti, este căsătorit cu Gabriela Georgeta şi nu are copii.

În 1961 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, iar doi ani mai târziu a interpretat primul său rol în lung-metrajul „Străinul”, în regia lui Mihai Iacob.

De atunci şi până în prezent Gheorghe Dinică se poate lăuda cu o carieră artistică impresionantă – peste 60 de roluri importante în producţii cinematografice de succes. Cine nu îşi aduce aminte de rolul lui Pepe din „Filantropica”?

În plus, mai sunt şi piesele de teatru în care a jucat, pe care nu le putem trece cu vederea. Rolurile sale de referinţă le-a avut în piesa „O noapte furtunoasă”, dar şi în „Take, Ianke şi Cadar”.

O întreagă viaţă închinată actoriei, dar şi recunoaşteri pe măsură:  premiul TIFF pentru întreaga sa carieră (2006), Premiul de Excelenţă al Uniunii Teatrale din România (UNITER) în 1999, iar în 2008 a primit Titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC).

La 68 de ani, în urma interpretării rolului de lăutar în filmul „Turnul din Pisa” actorul işi descoperă  şi calităţile nativă pentru muzică. De aici şi până la apariţia pe piaţă a patru albume cu muzică de petrecere a fost doar un singur pas.

În ultimii ani, dovedind că ţine pasul cu tot ceea ce e de actualitate, actorul s-a implicat şi în proiecte importante de televiziune, interpretând rolulul bulibaşei Aurică Fieraru, în telenovele de succes precum „Inimă de ţigan” şi „Regina”, sau intrând în pielea unui general în rezervă în prima telenovelă românească de epocă, „Aniela”.

Însă, nu toate au mers în cea mai bună direcţie, aşa că pe 24 octombrie Gheorghe Dinică a fost internat în Spitalul de Urgenţă Floreasca în stare gravă.

Deşi iniţial a fost suspectat de septicemie, pe lângă celelate probleme de sănătate care i-au slăbit organismul, diagnosticul final a fost cel de cancer la gât.

În urma unei intervenţii  chirurgicale de urgenţă în seara de 25 octombrie, artistul în vârstă de 75 de ani se află în continuare la terapei intensivă şi nu dă semne de însănătoşire, medicii fiind rezervaţi în a face presupuneri despre evoluţia stării acestuia.


Foto: Mediafax

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!