170 de ani de la naşterea lui Pyotr Ilyich Tchaikovsky

De Corina Buhagiar pe

Compozitorul rus s-a născut pe 7 mai 1840, în Sawod, un oraş care astăzi îi poartă numele, într-o familie burgheză. Micul Pyotr a învăţat să cânte la pian de la 5 ani.
Când el avea 14 ani, mama lui, de origine frangeză, a murit. Pyotr a urmat dorinţa familiei de a face o carieră în drept şi a devenit secretar la Ministerul Justiţiei, slujbă care nu-i aduce nicio bucurie.

Studiază muzica în paralel şi la 26 de ani compune prima lui Simfonie. Renunţă la drept pentru postul de profesor de teorie muzicală la Conservatorul din Moscova şi are norocul unei protectoare bogate care îl va sponsoriza timp de 13 ani.

La 37 de ani se căsătoreşte cu o fostă elevă de-a sa, din dorinţa de a pune capăt speculaţiilor privind homosexualitatea lui. Căsătoria se dovedeşte un eşec, iar Tchaikovsky are chiar o tentativă de sinucidere. Din fericire se desparte de ea şi compune primul său balet, „Lacul Lebedelor”.

Urmează mai multe opere şi simfonii, baletul „Frumoasa din pădurea adormită” şi celebrul „Spărgătorul de nuci”. Pe 6 noiembrie 1893, la 9 zile după ce a terminat Simfonia a 6-a, „Patetica”, Ceaikovski moare de holeră, pentru că băuse apă infestată. Unii cred că a fost totuşi o sinucidere, după ce fusese descoperită relaţia sa homosexuală cu un nobil rus. A beneficiat de funeralii naţionale, la care au participat aproape 8000 de persoane.

Despre rutina lui zilnică spunea: „Mă aşez la pian de fiecare dată la ora 9 dimineaţa, iar domişoarele Muze au învăţat să fie punctuale la întâlnire.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro