Greta Garbo

De Corina Buhagiar, pe

Faimoasa actriţă s-a născut la Stockholm pe 18 septembrie 1905. Când Greta avea 14 ani tatăl ei a murit şi a fost nevoită să abandoneze şcoala…
… ca să lucreze într-un magazin. Nu avea nicio ambiţie legată de modelling sau actorie, însă cei de la magazin o foloseau drept model pentru reclame în ziar. A apărut şi într-o reclamă filmată, un regizor a remarcat-o şi i-a oferit un rol mic într-un film de-al său. Garbo avea doar 17 ani.

A aplicat apoi pentru o bursă la şcoala de actorie şi a continuat să apară în filme suedeze. La 18 ani semna deja un contract cu MGM şi un an mai târziu făcea primul ei film american „Torrent”. Pe vremea aceea filmele erau mute şi Greta nu trebuia să vorbească engleză. Trecerea la filmul cu sonor, în 1930 a însemnat o cotitură pentru multe actriţe, însă Garbo nu doar că s-a adaptat, dar a impresionat cu vocea sa gravă, aristocratică, şi primea prima sa nominalizare la Oscar pentru „Anna Christie”.

A făcut roluri memorabile în „Mata Hari”, „Grand Hotel” sau mai ales în „Anna Karenina”. Şi-a exersat talentul şi în comedie cu „Ninotchka” sau „Two-Faced Woman”. După al doilea război mondial Garbo a simţit că e timpul să se retragă. S-a mutat la New York şi a păstrat pentru totdeauna misterul care a învăluit-o de-a lungul timpului. În 1954 s-a inventat un Oscar special pentru ea, pentru roluri de neuitat.

Ultimii ani ai vieţii şi i-a trăit în solitudine absolută. La 15 aprilie 1990 a murit, din cauze naturale, la 84 de ani. Guinness Book a votat-o printre cele mai frumoase femei care au trăit vreodată.

Greta Garbo a fost o încarnare vie a Misterului. Nu dădea interviuri, nu semna autografe, nu apărea la premiere. În timpul filmărilor nimeni nu permitea nimănui să asiste, uneori nici chiar regizorului!

„Nu las decât cameramanul şi omul de la lumini în platou. Regizorul iese la o cafea. Când oamenii se uită, eu sunt doar o femeie care face feţe în faţa camerei. Asta distruge iluzia. Când sunt doar eu faţa mea face lucruri pe care nu le pot face altfel.”

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!