Nadia Comăneci

De Corina Buhagiar pe

Cea mai mare gimnastă a lumii s-a născut pe 12 noiembrie 1961 la Oneşti, judeţul Bacău. Mama sa, Ştefania, i-a pus numele după Nadejda, eroină a unui film rusesc
A început gimnastica la 6 ani şi a fost luată, mai târziu, sub aripa marelui antrenor Bela Karoly. În 1970 concura deja la nivel naţional, în 1971 la nivel internaţional. La 13 ani cîştiga trei medalii de aur şi una de argint la Europenele din Norvegia.

Anul său de graţie a fost 1976 când a primit primul 10 din istoria gimnasticii. În realitate, primul 10 a fost un 1:00, pentru că tabela de marcaj nu avea cifre decât pentru 9 si două zecimale. Nadia deţine recordul de cea mai tânără gimnastă care a devenit campioană olimpică absolută. Succesele care au urmat au calificat-o penrtu titlul de cea mai bună gimnastă a tuturor timpurilor.

 În 1989 a emigrat ilegal, după ce regimul comunist o supusese la o mulţime de presiuni şi restricţii. S-a reîntors în ţară în 1994 unde s-a implicat în gimnastică şi diverse opere de caritate. Este Preşedintele Onorific al Federaţiei Române de Gimnastică şi al Comitetului Olimpic Român. În 1996 s-a căsătorit cu fostul gimnast Bart Conner şi în 2006, la 44 de ani, a devenit mama unui băieţel, Dylan Paul.

La mulţi ani, Nadia! Îţi mulţumim pentru tot ceea ce reprezinţi pentru România!

foto: Mediafax

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro