J. K. Rowling

De Corina Buhagiar pe

„Mama” lui Harry Potter s-a născut pe 31 iulie 1965 în Anglia. În copilărie i se spunea Jo, aşa cum sora ei cu doi ani mai mică. Dianne, era strigată Di. Încă din copilărie…
Joanne inventa poveşti pentru sora ei. A studiat franceza la Universitatea din Exter şi a lucrat ca cercetătoare şi secretară bilingvă la Londra.

În 1990 ideea din „Harry Potter” i-a venit dintr-o dată, aproape completă, în minte. În acelaşi an mama ei a murit, iar un an mai târziu Joanne se muta în Portugalia, ca profesoară de engleză. S-a măritat cu un jurnalist portughez, a născut-o pe fetiţa lor în iulie 93.

În noiembrie 93 se despărţea de soţul ei, trecând printr-o cruntă depresie şi se întorcea la Londra.

Primul volum l-a scris prin cafenele în timp ce fetiţa ei dormea în căruţ şi a fost respins de primele 12 edituri căruia i-a fost încredinţat spre publicare. Cel care în final a publicat cartea i-a recomadat Joannei să-şi mai ia totusi o slujbă, fiindcă nu credea că ar putea trăi de pe urma publicării cărţilor pentru copii.

Cinci ani mai târziu Joanne se număra printre cele mai bogate femei din Marea Britanie. Ultimul volum din seria de şapte a câştigat recordul de cea mai rapid vândută carte din istorie. Joanne s-a recăsătorit în 2001 şi mai are încă un fiu şi o fiică.

Despre personajul ei atât de celebru, JK Rowling spunea: „I-am dat eroului meu un talent pe care mi-ar plăcea şi mie să îl am. Cine n-ar vrea să zboare?”

Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro