Jean-Claude Van Damme

De Corina Buhagiar, pe

S-a născut pe 18 octombrie 1960. la Bruxelles, Belgia. Tatăl lui l-a dus la karate la 11 ani, ca să se mai înzdrăvenească. La 12 ani făcea parte deja din echipa…
…  naţională de karate a Belgiei. S-a antrenat în Shotokan, Kickboxing sau Taekow-Do. A câştigat o mulţime de victorii, inclusiv în Campionate europene, sub adevăratul său nume care este Van Varenberg. La 16 ani s-a apucat şi de balet, pe care l-a practicat 5 ani, şi despre care spunea că e mai solicitannt decât luptele!

La 19 ani a ajuns la Hong Kong ca să joace în filme de acţiune, iar în 81 ateriza la Los Angeles, cu acelaşi scop. A trăit de pe o zi pe alta în LA timp de 5 ani. Norocul i-a surâs un pic când Chuck Norris l-a ajutat să obţină un rol mic în „Missing in Action” sau în 86 când a apărut în „No Retreat, No Surrender”.

Dar abia în 1988 a reuşit să dea lovitura, cu „Bloodsport”. Van Damme a apărut apoi în multe filme de acţiune cu mare succes la public, ca „Cyborg”, „Dublu impact” sau „Soldatul Universal”.

Viaţa personală a lui Van Damme e o poveste în sine. A fost căsătorit de două ori înainte de a o cere în căsătorie pe Gladys Portugues, o sportivă specialistă în fitness şi bodybuilding. Au făcut doi copii, dar s-au despărţit după 5 ani, în 92.

În 94 Van Damme s-a căsătorit cu Darcy La Pier, care i-a dăruit un fiu în 95. Din păcate, tot atunci au început şi problemele lui Van Damme cu dependenta de cocoaină şi depresia severă. Cariera sa era de asemenea în declin. Doi ani mai târziu divorţează iar, pentru a se recăsători în 99 cu aceeaşi Gladys Portugues. Cu susţinerea ei a reuşit să îşi depăşească problemele şi să revină în filme ca „Replicant” sau „In Hell”.

Despre talentul lui în arte marţiale, Van Damme spunea: „Eu sunt un Fred Astaire în karate”.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!