Gerald Ford

De Corina Buhagiar pe

Cel de al 38-lea Preşedinte american s-a născut pe 14 iulie 1913 în Nebraska. Tatăl lui provenea dintr-o familie de banchei înstăriţi. Din păcate, îşi bătea soţia încă…
din timpul lunii de miere, aşa că aceasta l-a părăsit la numai 16 zile după ce îi născuse fiul. Doi ani mai târziu, se căsătorea cu un alt bărbat care i-a oferit micuţului numele său: Gerald Ford Jr.

În copilărie îl pasionau sporturile: fotbal american, box, golf. A absolvit facultatea de Drept în 1941, iar după atacul de la Pearl Harbor s-a înrolat în Marina Americană. În 1948 a intrat în politică, în Partidul Republican, motiv pentru care şi-a amânat căsătoria. Soţia lui era divorţată şi fusese dansatoare.

Au avut 4 copii, iar cariera lui politică a cunoscut o creştere constantă, până la Vice-Preşedinte în 1073 şi Preşedinte între 74 şi 77. Războiul din Vietnam era în plină desfăşurare, abia administraţia următoare a reuşit să-i pună capăt. Şi, în ciuda strădaniilor sale, economia a cunoscut un declin considerabil în timpul madatului său.

În 1976 a pierdut alegerile în favoarea democratului Jimmy Carter. Ford a supravieţuit la două tentative de asasinat. Este cel mai longeviv preşedinte american, a trăit 93 de ani şi 165 de zile.

Despre el, un comic celebru spunea: „E un tip de treabă, dar a petrecut prea mult timp jucând fotbal fără cască!”

Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro