George Bush

De Corina Buhagiar, pe

Al 41-lea preşedinte american s-a născut pe 12 iunie 1924. În timpul celui de-al doilea război mondial a fost pilot militar. După o instrucţie de 10 luni a intrat în luptă, fiind, la 19 ani,
cel mai tânăr pilort american la momentul respectiv. S-a întors din Pacific cu o mulţime de medalii şi merite militare, iar în 1945 s-a întors la facultate şi s-a căsătorit cu Barbara Pierce, cu care a avut 6 copii.

Primul dintre ei avea să devină la rândul lui preşedinte, Geroge Bush jr. Înainte de a se implica în politică, George Bush a preluat afacerea cu petrol a tatălui său, în Texas, urmându-l de asemenea în afilierea la societatea secretă „Skull and Bones”.

A fost senator de Texas, ambasador al Naţiunilor Unite, Director al CIA-eului, vicepreşedinte în administraţia lui Reagan căruia i-a succedat la preşidenţie în 1989. Mandatul lui Bush a coincis cu o seamă de evenimente mondiale: căderea zidului Berlinului şi destrămarea Uniunii Sovietice. El a ordonat operaţiunile militare din Panama şi Golful Persic, iar declinul economic produs în SUA în timpul administraţiei sale l-au făcut să piardă alegerile din 1992 în favoarea lui Bill Clinton.

În discursul său inaugural ca preşedinte, Bush senior spunea: „Trăim într-o epocă pacifistă şi prosperă, dar putem s-o facem şi mai bună. Bate o nouă briză, iar lumea pare că a renăscut, înviorată de libertate. În inimile oamenilor măcar, dacă nu în fapt, zilele dictatorilor s-au terminat. Era totalitatistă a trecut, iar ideile lor învechite au căzut ca frunzele dintr-un copac străvechi şi fără viaţă.”

Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro