Colea Răutu

De Corina Buhagiar pe

Colea Răutu a fost un celebru actor român de teatru şi film. Pe numele real Nikolai Rutkovschi, s-a născut la 18 noiembrie 1912, în judeţul Bălţi (azi în republica Moldova).
A fost elev la Colegiul Regele Ferdinand din Chişinău, dar, cum singur recunoştea, nu i-a plăcut niciodată cartea. În schimb îi plăcea foarte mult fotbalul. A absolvit Academia de Arta Dramatică din Bucureşti.

În 1934 debutat la Teatrul de Revistă „Cărăbuş” condus de Constantin Tănase, unde a interpretat mai ales cuplete social-satirice. Tot acolo a cântat pentru prima oara faimosul şlagăr „Ţi-a ieşit coşaru-n drum”, pe versuri de Puiu Maximilian.

A jucat şi la Teatrul Naţional, iar între 1952 şi 1968 la Teatrul Giuleşti. A interpretat roluri în peste 70 de filme de lung metraj sau seriale de televiziune. „Desfăşurarea”, „Moara cu noroc”, „Mihai Viteazul”, „Nemuritorii” sau „Toate pânzele sus”.

Actorul a primit premiul ACIN pentru întreaga activitate în 1988 şi s-a numărat printre laureaţii Galei „Vârsta de Aur” din 2001. A murit în mai 2008 şi este înmormântat la cimitirul Bellu pe Aleea Actorilor cu onoruri militare.

foto: Mediafax

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro