Bruce Lee

De Corina Buhagiar pe

Bruce Lee s-a născut pe 27 noiembrie 1940 în San Francisco, California, sub numele Lee Juan Fan. La nici un an, părinţii săi s-au mutat…
 in Hong Kong. Micuţul Lee a fost fascinat de artele marţiale încă de mic. Le-a studiat mai mulţi ani, ambiţia sa cea mai mare fiind să devină la rândul său un maestru al artelor marţiale. Îi plăcea de asemenea şi să danseze, la 18 ani căştigând o competiţie importantă de cha cha la Hong Kong.

Din cauza numeroaselor incidentelor cu poliţia, părinţii l-au sfătuit să se întoarcă în State. Aici a lucrat drept chelner, dădea lecţii de karate sau de dans. La 22 de ani scria o carte „Chinese Gung-Fu: The Philosophical Art of Self-Defense”, prima de acest gen în America. În 1965 s-a căsătorit cu Linda Emery, colega lui de clasă, cu care a avut un băiat, Brandon, şi o fată, Shannon.

Bruce Lee a deschis gustul americanilor pentru arte marţiale şi cultura chineză. Experienţa lui de luptător şi de actor l-a făcut celebru în întreaga lume. Filme ca „Fists of Fury” sau „Game of death”au rămas de referinţă în istoria cinematografiei.

A murit la nici 33 de ani din cauza unui edem cerebral. Multă vreme s-a speculat că moartea sa a fost cel puţin bizară, semănând mai degrabă cu o crimă sau cu un blestem. Din păcate, blestemul s-a extins şi asupra fiului său Brandon care, actor şi luptător ca şi tatăl său, a murit la 28 de ani în urma unui accident stupid, în timpul unei filmări.

Pentru toată lumea Bruce Lee rămâne unul dintre cei mai cunoscuţi maeştrii ai artelor marţiale şi primul dintre actorii chinezi care a făcut carieră la Hollywood. El spunea: „Artele marţiale reprezintă expresia dinamică a corpului uman. Dar cel mai importat lucru îl constituie persoana care îşi exprimă sufletul.”

Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro