Vaccinul contra gripei porcine se vinde online

De Erika Chivu pe 10 decembrie 2009

Deşi pe internet au apărut anunţuri de vânzare a vaccinului Cantgrip, Ministerul Sănătăţii avertizează că substanţa autentică se poate procura numai prin intermediul autorităţilor …
… sanitare, de către persoanele vizate de campania gratuită de imunizare.

„Atragem atenţia că nicio persoană fizică din România nu deţine vaccinul CANTGRIP  produs de  Institutul Naţional Cantacuzino deoarece toate dozele din acest produs au fost achiziţionate de către Ministerul Sănătăţii care, în această perioadă, derulează o campanie de vaccinare gratuită organizată la categoriile de persoane cu risc”, arată comunicatul postat pe site-ul Ministerului.

Au fost sesizate autorităţile competente pentru identificarea şi sancţionarea persoanelor care pretind că ar deţine doze de vaccin pandemic. Până atunci, suntem sfătuiţi să nu cumpărăm un aşa-zis vaccin nici de pe internet, nici din altă parte. Imunizarea  este gratuită, dar pot beneficia de ea numai persoanele ce fac parte din categoriile de risc identificate de Ministerul Sănătăţii.

Dacă, până acum, au fost vaccinaţi pentru gripa porcina cei din sistemul sanitar, cei care asigură siguranţa naţională, elevii de liceu şi studenţii, de săptămâna viitoare pot merge la medicul de familie pentru a cere vaccinul şi persoanele care suferă de boli cronice, cu condiţia să aibă peste 16 ani. În această categorie sunt incluşi cei cu afecţiuni pulmonare, diabet, boli cardiovasculare, ciroze, boli cronice de ficat, HIV, dar şi obezii.

De asemenea, pot solicita vaccinul Cantgrip companiile mari, ai căror angajaţi intră permanent în contact cu publicul. Deja s-a aprobat imunizarea angajaţilor unui lanţ de hipermarketuri.

Vaccinarea impotriva gripei porcine nu este obligatorie, dar este puternic recomandată de către Ministerul Sănătăţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

„Atragem atenţia încă o dată că responsabilitatea civică este foarte importantă în această perioadă şi poate face diferenţa în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri şi chiar decese” mai spune comunicatul Ministerului.

Până în acest moment, autorităţile au identificat 4245 de persoane infectate cu virusul gripei porcine, iar 16 dintre ele şi-au pierdut viaţa.

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"

Cum arăta Adelina Pestrițu în copilărie: "Îmi dau seamă cât de repede trecem prin viață"