Usturoiul vindecă răceala?

De Erika Chivu pe 07 decembrie 2009

Din pacate, nu. Dar studiile spun ca poate ajuta la prevenirea ei. Acelasi lucru este valabil pentru vitamina C, echinaceea si, probabil, pentru propolis si zinc.

Usturoiul

Este unul din cele mai folosite leacuri naturale, nu numai pentru răceli, ci şi pentru alte boli infecţioase. Se spune că ar fi cel mai puternic antibiotic natural, dar că ar avea efect şi împotriva virusurilor. Dacă este sau nu aşa, oamenii de ştiinţă nu pot spune încă.
 
Deocamdată, studiile au arătat doar ca alicina, o substanţă care se găseşte în usturoi, poate contribui la prevenirea răcelilor. Nicio cercetare nu a arătat, însă, că usturoiul grăbeşte vindecarea.

Dacă te deranjează mirosul, poţi să încerci capsulele cu alicină.

Rotta Natura Usturoi – 6 lei
Usturoi + Propolis – 8 lei
Maxi Life Usturoi – 12 lei


Vitamina C

Este prima opţiune dacă vrei să previi o răceală şi mulţi cred chiar că împiedică instalarea bolii dacă este luată după primele simptome. Cercetările spun că, într-adevăr vitamina C poate să scurteze răceala cu 8% în cazul adulţilor şi cu 14% în cazul copiilor, dar numai când este luată în mod regulat.

Dacă începi administrarea vitaminei după primele simptome de răceală, nu mai are niciun efect.

Vitamina C Ozone – 5 lei
Cetebe – 36 lei
Vitamina C Remedia – 5 lei
Vitamina C Biofarm – 4,5 lei

Zincul

Şi despre zinc se spune că ar întări sistemul imunitar, combătând infecţiile respiratorii. Există unele indicii cum că suplimentarea cu zinc ar fi benefică bătrânilor şi copiilor, însă cercetătorii consideră că nu este de ajuns şi aşteaptă noi studii care să confirme efectul mineralului.
În ce priveşte capacitatea zincului de a reduce durata unei răceli, părerile sunt împărţite. Unele studii arată că are efect, altele spun că nu are.

Pharmazinc – 11 lei
Zinc Wallmark – 12 lei
Calciu Magneziu Zinc Ozone – 11 lei

Echinaceea

Este un remediu foarte controversat. Un studiu din 2007 a arătat că administrarea unui extract de echinaceea reduce cu 58% riscul de lua o răcealş şi scurtează durata bolii cu 1,4 zile.

Pe de altă parte, au existat şi cercetări care nu au găsit vreun beneficiu acestei plante.

Unde este adevarul nu ştie încă, însă nimic nu te împiedică să încerci un supliment cu echinaceea, mai ales că, din spusele producătorilor, nu există efecte secundare sau contraindicaţii.

Maxi Life Echinaceea – 15 lei
Echinaceea Walmark – 28 lei
Sirop cu echinaceea Tis Farmaceutic – 5 lei

Propolisul

Şi în privinţa propolisului, părerile sunt împărţite. Deşi nu există studii care să fi arătat cu certitudine beneficiile acestei substanţe, foarte mulţi oameni cred în ea şi sunt convinşi că suplimentarea cu propolis îi ajută să evite răcelile. Din nou, poţi şti care este adevărul numai după ce încerci.

Propolis C Kids – 20 lei
Propolis C Mark – 17 lei
Sirop propolis şi cătină Tis – 10 lei

Spălatul mâinilor

Este cea mai eficienta si mai simpla metodă de a preveni o răceală, iar cu asta sunt de acord toti medicii si cercetatorii. Mâinile murdare sunt, de foarte multe ori, sursa îmbolnăvirii, caci ele sunt mijlocul prin care germenii patrund inc orp. Iar dacă ai răcit deja, acest gest simplu te poate feri de suprainfecţii, adică infecţiile bacteriene care sunt mai uşor de „luat” atunci când ai organismul slăbit de o răceală.

Când nu te poţi spăla pe mâini sunt foarte bune şi dezinfectantele sub formă de gel, care nu necesită apă.

Prima poză cu Florin Busuioc, după ce a fost externat din spital

Prima poză cu Florin Busuioc, după ce a fost externat din spital