Urinări nocturne: de ce nu ar trebui să te trezești din somn ca să mergi la toaletă

Somnul este indispensabil pentru o bună funcționare fizică și psihică. Cu toate acestea, mai mult de jumătate din populația globului se trezește cel puțin o dată pe noapte pentru a merge la toaletă. Iar această categorie nu include femeile însărcinate sa persoanele a căror urinare frecventă este provocată de o anumită afecțiune: diabet, insuficiență renală, afecțiune cardiacă sau cancer.

Citește și – Care sunt simptomele cancerului la vezica urinară

Specialiștii avertizează că urinatul nocturn, numit nicturie în limbajul medical, are consecințe asupra calității vieții.

În mod normal, un adult produce între 1 și 2 litri de urină pe zi și merge de 4 – 6 ori/ zi la toaletă. Ideal este să petreacă noaptea fără a se ridica din pat pentru a merge la toaletă deoarece cantitatea de urină excretată pe timpul este de 2-4 ori mai mică decât cea produsă pe timpul zilei.

Un studiu realizat în Suedia în rândul persoanelor active pe plan profesional relevă faptul că persoanele nevoite să se trezească o dată sau de mai multe ori pe noapte pentru a merge la toaletă sunt mai puțin energice și lipsiți de vitalitate a doua zi, având drept consecință scăderea productivității muncii.

Specialiștii au estimat că oboseala cauzată de nicturie duce la o scădere a productivității muncii cu până la 10%.

Dacă nicturia nu este provocată de o anumită boală, ar trebui să vorbești cu medicul despre problema ta și, de asemena, să îți schimbi obiceiurile.

Medicul poate depista dacă există o problemă ascunsă ce determină micțiunile frecvente și poate prescrie un tratament corespunzător. Nu în ultimul rând, încearcă să bei mai multă apă dimineața și să nu consumi lichide sau să mănânci înainte cu câteva ore de culcare deoarece digestia stimulează producția de urină.

Citește și – Sucul care te ajută să tratezi infecţia urinară

Foto – 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe unica.ro
Eva.ro
Loading...
Recomandari
Evz.ro
Doctorul Zilei
Glamour
Elle
Sfatul Medicului
Viva.ro
Mai multe din Sănătate
Vă recomandăm: