Dacă transpiri înseamnă că slăbeşti?

De Erika Chivu pe 15 iulie 2010

Perioada verii este cea mai bună pentru slăbit, dar numai pentru că îţi permite să ţii o dietă cu legume şi să faci mişcare. Transpiraţia şi apa rece nu te ajută să slăbeşti.
Printre sfaturile pe care le primim atunci când anunţăm că suntem la dietă se numără şi unele de sezon:  bea un pahar de apă rece ca să topeşti grăsimile, ai grijă să transpiri cât mai mult ca să pierzi instantaneu din kilograme. Ar fi bine dacă ar fi adevărat…

Dacă transpiri înseamnă că slăbeşti?

Costumele-saună, centurile pentru abdomen şi o mulţime de alte gadgeturi se bazează pe acest mit. Tot el îi face pe unii să meargă la sala de fitness îmbrăcaţi ca de iarnă, în speranta că vor slăbi mai mult dacă transpiră.

Din păcate, nu e adevărat.  Transpiraţia, menită să păstreze temperatura corpului în limite normale, este formată din apă şi mici cantităţi de minerale.

Transpiraţia nu conţine grăsime, deci nu te ajută să slăbeşti. Cu cât transpiri mai mult, cu atât te deshidratezi mai tare şi este posibil ca după o rundă de exerciţii să fii mai uşoară cu jumătate de kilogram, dar numai pentru că ai pierdut apa din corp. Imediat ţi se face sete şi bând apă recapeţi acea jumătate de kilogram.

Aşadar, costumele-saună nu îţi pot topi grăsimea, iar efectul unui antrenament la sală va fi acelaşi, fie că porţi maieu, fie că porţi jachetă de iarnă.

Apa rece arde caloriile?

Dacă vrei să slăbeşti ar trebui să bei apă rece ca gheaţa, spun unii, pentru că arde caloriile. Teoretic este adevărat. Apa cu gheaţă ar trebui să aibă puţin peste 0 grade Celsius, iar temperatura corpului uman este de 37 grade. Având în vedere că urina nu este rece ca gheaţa, înseamnă că organismul nostru trebuie să încălzească apa pe care o bem până când ajunge la 37 de grade.

Asta înseamna un consum de calorii: pentru a încălzi un gram de apă cu un grad Celsius se consumă o calorie, adică a mia parte dintr-o kilocalorie – Kcal, unitatea de măsură regăsită pe ambalajele alimentelor.

Dacă bei 500 de grame de apă rece, adică jumătate de litru, înseamnă că vei arde 18,5 Kcal. La doi litri de apă rece băuţi, arzi 74 de calorii. Având în vedere că o dietă normală conţine în jur de 1500-2000 de kilocalorii pe zi, cele 74 sunt o cantitate neglijabila, aşa că nu te poţi baza doar pe apa rece ca să slăbeşti.

Dacă faci multă mişcare mai trebuie să ţii dietă?

Dacă scopul este să slăbeşti, atunci clar ai nevoie de un regim alimentar. Chiar dacă vara îţi ofera şansa să te mişti mai mult, tot nu scapi de dietă. Din păcate, caloriile se mănâncă uşor şi se ard foarte greu. Dacă mănânci 100 de grame de alune, te-ai ales cu 600 kcal. Numai ca să le arzi pe acestea ar trebui să alergi cam o ora. Iar dacă vrei să scapi de câteva kilograme trebuie să arzi nu numai ceea ce ai mâncat, ci şi ceva în plus.

Aşadar, daca scopul tău este să slăbeşti, dieta este obligatorie. De altfel, au fost şi studii care au spus că sportul nu prea ajută în procesul de slăbire, dieta fiind de bază.

Foto: Shutterstock

Uranus, planeta marilor schimbări, intră în Taur pentru următorii 8 ani

Uranus, planeta marilor schimbări, intră în Taur pentru următorii 8 ani